2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Visszakaphatja történelmi nevét Gúta

2011. december 20. 13:26 MTI

A dél-szlovákiai Gútán (Kolárovo) népszavazást tartanak a település történelmi nevének hivatalos visszaállításáról.


A népszavazás kiírásáról hétfőn döntött a városi önkormányzat - közölte Halász Béla, a dél-szlovákiai település történelmi nevének visszaállításáért aláírásokat gyűjtő petíciós bizottság elnöke.

"Az aláírásokat egy hónapja kezdtük el gyűjteni. Célunk az volt és ma is az, hogy szüntessék meg a Kolárovo nevet és szlovákul és magyarul is kizárólag a Gúta név legyen használatos" - jelentette ki Halász. Elmondta: az évszázadok folyamán - 1268-tól egészen 1948-ig - a történelmi dokumentumokban a település mindig Gúta néven szerepel, olykor jelzővel kiegészítve.

A petíciós bizottság egy hónap alatt kétezer aláírást gyűjtött össze, s az önkormányzat délután döntött a népszavazás kiírásáról. "A városi tanács ülésen jelenlévő 18 képviselő közül 17-en támogatták a kezdeményezést, egy ellene volt" - állapította meg Halász. A város történelmi nevének visszaállításáról a lakosság március 10-én, az idő előtti szlovákiai parlamenti választás napján mondhat véleményt.

Halász emlékeztetett: 1991-ben már lezajlott egy népszavazás a Gúta városnév visszaállításáról. Bár a résztvevők több mint 90 százaléka igent mondott rá, az akkori belügyminisztérium nem tartotta tiszteletben a lakosság véleményét és a változást elutasította. "Szeretném hangsúlyozni, hogy csak a történelmi hibát szeretnénk jóvátenni, s egyáltalán nem érdekünk az amúgy is feszült szlovák-magyar kapcsolatok kiélezése" - húzta alá az aktivista.

A mintegy 11 ezer lakosú Gútán a magyarok aránya 80 százalék körül van. "Érdekes, hogy bár a várost állítólag Ján Kollár költőről nevezték el, hivatalnoki hiba folytán a név Kolárovo lett, s nem Kollárovo" - jegyezte meg Halász.

Dél-Szlovákiában több tucatnyi olyan magyarok lakta település van, amelyek 1948 után szlovák történelmi személyiségekről kapták nevüket. Az 1989-es rendszerváltás után több településnek - Safárikovóból például újra Tornalja lett - már sikerült visszaszereznie történelmi elnevezését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár