2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják az Afrika királynője legendás hajóját

2011. december 13. 10:17 MTI

Ismét régi fényében fog ragyogni a Humphrey Bogart és Katharine Hepburn főszereplésével készült Afrika királynője (The African Queen) című 1951-es film legendás hajója.

A jelenleg romos állapotban lévő "ladik" az elmúlt tíz évet a Florida állambeli Key West város egyik szállodája melletti szárazdokkban töltötte. Jelenlegi tulajdonosa Jim Hendricks, akinek néhai édesapja 1982-ben vásárolta meg a hajót 65 ezer dollárért (15 millió forint).

A hotel ajándékboltját vezető Hendricks szerint a britek által épített hajót eredetileg Afrikába kormányozták, majd a szárazföldön átszállították Stanleyville-be (ez a Kongói Demokratikus Köztársaságban fekvő Kisangani város korábbi neve), ahol aztán a Rukki folyón használták. Az eredetileg Livingstone névre keresztelt hajót 1950-ben szerezte meg John Huston filmrendező és Sam Spiegel producer, majd átnevezték Afrika királynőjére. A fából készült hajót 1912-ben gyártották le a brit észak-afrikai vasúttársaság számára - számolt be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

Az 1951-es filmklasszikus az első világháború kitörése idején játszódik Afrikában: a Katharine Hepburn által alakított amerikai Rose Sayer megszökik a németek által feldúlt faluból és útnak indul lefelé a folyón, a mogorva és részeges kapitány, a Humphrey Bogart által életre keltett Charlie Allnutt társaságában. Alakításáért Bogart elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat 1952-ben. A film nagy részét Belga-Kongó - Belgium közép-afrikai gyarmata - területén vették fel, és néhány jelenetet Angliában rögzítettek. Felújítása után az Afrika királynőjét tengeri körutazásokra fogják használni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár