2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Interneten kereshetők a második világháború hősi halottai

2011. december 9. 15:18 Maruzs Roland

Közel 70 ezer hősi halott adatai, veszteségi kartonjai és a doni haditemetőben elhelyezett gránittáblák is megismerhetők a Honvédelmi Minisztérium december 8-án elindított, www.hadisir.hu címen elérhető új honlapjáról

A honlap jelenleg több mint 70 ezer, a második világháború keleti hadműveleti területén és a történelmi Magyarország területén elesett hősi halottunk - korabeli nyilvántartásokra épülő - adatát tartalmazza. Az oldal különlegessége, hogy a részletek mellett feltűnnek a - HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található – korabeli veszteségi kartonok is, amelyet a háború alatt a HM 22. (veszteségi) osztálya állított ki az elesett személyről, alakulatának jelentése alapján. A karton első oldalán a személyes és katonai adatok, valamint a veszteség jellege, ideje és az eltemetés helye és időpontja olvashatók. A lap hátoldalán a halálozás okát találjuk, néha fásult szűkszavúsággal (pl. fejlövés, aknarobbanás) más esetben szívbemarkoló alapossággal.

Az oldalon a veszteségi kartonokon túlmenően azokat a gránittáblákat is megtekinthetjük, amelyeket az egykori doni hadműveleti területen létesített rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben helyeztek el. A katonatemetőbe tíz év alatt több mint 19 ezer hősi halottunkat temették át, akik közül a kutatások alapján mintegy 12 ezer elesett nevét sikerült beazonosítani. A keresőben az adott személy adatai mellett az a tábla látható, amelyre az eredeti eltemetés helyét, nevét, rendfokozatát, születési és halálozási idejét felvésték.

A második világháborúban mintegy 10 ezer hősi halált hat katonánknak adományoztak posztumusz kitüntetést; az adatbázisban a kapott érdemrend vagy kitüntetés képe mindegyiküknél megjelenik.

A folyamatosan bővülő oldal tartalmának fejlesztéséért a minisztérium hadisírgondozó osztálya felelős, amely a második világháborús hőseink adatai mellé még több veszteségi dokumentum vagy sírhelyfotó feltöltését tervezi. Emellett - terveik szerint - a rendelkezésre álló levéltári források alapján az első világháborúban elesett katonák adatai is bekerülnek az adatbázisba. A kutatást viszont nehezíti, hogy a Magyarországon is rendelkezésre álló első világháborús veszteségi nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették, így azok csak a bécsi Hadilevéltárban érhetőek el.

A weblapon közzétett felhívásban a HM munkatársai azok jelentkezését várják, akiknek a hozzátartozója hősi halált halt az első vagy a második világháborúban és rendelkeznek az illetőről fényképpel. A hadisírgondozó osztály tervei szerint a megküldött fotókat a Hősök arcképcsarnoka menüponthoz töltik majd fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár