2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Zarándokhellyé vált a vörsi betlehem

2011. november 23. 17:31 MTI

Advent első vasárnapjára adományokból és társadalmi munkával ismét elkészül a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres vörsi bibliai életkép, amely szinte zarándokhellyé vált az utóbbi években, hiszen tízezrek keresik fel telente.

Napok óta megfeszített tempóban folyik a látványosság építése, hogy advent első vasárnapjára elkészüljön - számolt be Futó Péter, az alkotás megépítését irányító helyi művész. A téli balatoni turisztikai attrakcióvá vált, külföldiek által is látogatott betlehem elkészítésében 30 helyi ember segédkezik, a díszítéséhez adományként kapott 30 fenyőfát és 30 ládányi mohát felhasználva.

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. A templom szomszédságában lakó Futó Péter 1988-ban vette át, és azóta végzi a munka irányítását, minden évben valamit fejlesztve a bibliai életképen. Az elmúlt évtizedekben, ahogy nőtt az építmény, úgy gyarapodott a látogatók száma is.

A legnagyobb fellendülést az hozta, amikor Jézus születetésének 2000. évfordulója alkalmából, a nagy munkára és a növekvő érdeklődére is tekintettel úgy döntöttek, hogy nemcsak karácsonyra, hanem már advent első vasárnapjára elkészítik a betlehemet. Pár éve sikerült forrást szerezni - a balatoni szezon meghosszabbítására szánt turisztikai keretből - egy, a korábbinál sokkal stabilabb, masszív tetőgerendákból álló váz elkészítésére is. A templom nagysága egy ideje határt szabott a további terjeszkedésnek, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére fordítják az energiát.

A becslések szerint telente mintegy 35-40 ezer, olykor turistabuszokkal érkező ember látogatja meg a vörsi templomot, köztük sok osztrák, német érdeklődővel. Tavaly karácsony másnapján már akkora volt a nyüzsgés a somogyi kis faluban, hogy rendőri segítséget kellett kérni a forgalomirányításhoz. A templomba amúgy ingyenes a belépés, mindenki szíve szerint adakozhat. Futó Péter nem tudja, hogy mekkora adománya szokott összegyűlni az egyháznak a több mint két hónapig, a húshagyó kedd előtti vasárnapig maradó betlehem látogatóitól. "Nekünk, akik minden évben összefogással, adományokból és társadalmi munkával készítjük a bibliai képet ez nem fontos" - fogalmazott.

A főállásban a regionális vízmű műszeres hálózatvizsgálójaként dolgozó vörsi férfi sokáig kedvtelésből és szerelemből festett. A művészeti főiskolára nem vették fel, így önmagát képezte művésztanár segítségével. Képességét a betlehem háttérképének megalkotásával is kamatoztatta, és manapság egyre többet fest. Több száz képet sikerült már értékesítenie. Festményeiből idén karácsonykor galériát nyit a templomhoz közeli házában.

Két éve Futó Péter kezdeményezte, hogy a vörsi építmény bekerülhessen a Guinness Világrekordok közé. A könyv szerkesztőségétől azt a választ kapta, hogy Svájcban ugyan akad ennél is nagyobb beltéri betlehem, de olyanról nincs tudomásuk, hogy templomban időszakosan épült volna bárhol a vörsinél nagyobb bibliai életkép. Új kategória nyitását kellett volna kérnie, hogy bejegyezzék, amiért aztán nem tett további lépéseket mondván, így is elég népszerűvé vált már a vörsi látványosság.

A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím birtokosa. Az idei megépítése után a helyi közösség kezdeményezni kívánja, hogy a szellemi kulturális örökség részévé válhasson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár