2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Megtalálták az emberi erőszak legkorábbi nyomát

2011. november 23. 16:51 BBC News

Egy Kínában talált koponyán látható a történelem első ismert, ember által elkövetett erőszakos cselekményének nyoma.


A 150-200 ezer évvel ezelőtt élt ember jobb halántékán sérült meg, amit valószínűleg egy fegyver okozott. Az ősember – akinek neme egyelőre kérdéses – túlélte a balesetet, ugyanis a koponya vizsgálatából kiderült, hogy idővel teljesen felépült – derült ki a Proceedings of the National Academy of Sciences cikkéből.

„Ugyan ismerünk korábbi példákat zúzódásra vagy egyéb sérülésre, de ez az első eset, hogy azt egy másik ember okozta” – nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Erik Trinkaus (Washington Egyetem).

A koponyát a dél-kínai Maba (Kuangtung tartomány) melletti barlangban találták meg 1958-ban. A kutatók szerint valószínűleg egy nagyobb kavics okozta a sérülést, de mivel eleink – fogalmazott az egyik tudós – igen vad életet éltek, az sem zárható ki teljesen, hogy vadászbalesetről van szó.

A sérülés okozta fejfájás mellett a mabai ember átmenetileg amnéziában is szenvedett. Látva viszont a gyógyulás jeleit, könnyen elképzelhető, hogy az illető hetekig, hónapokig tovább élhetett. Mindez azt feltételezi, hogy az ősember akkorra már kialakította azt a hálózatot, amely az ilyen esetekben a segítségére sietett. „Ütötték egymást, veszekedtek, fegyverük volt, ugyanakkor segítették is egymást” – magyarázta Trinkaus.

A mabai ember Kelet-Ázsiában élt, abban az időben, amikor a neandervölgyi ember benépesítette Európát. Valószínűleg a gyenyiszovai ember csoportjába tartozott; a kutatásokat végző nemzetközi tudóscsoport szerint ennek az embercsoportnak közös őse volt a neandervölgyiekkel, örökítő anyaguk pedig fellelhető a mai melanéziai emberekben és az ausztráliai bennszülöttekben is.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!