2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Megfejtették a keresztesek első arab feliratát

2011. november 16. 13:54

Régészek kibetűzték azt a 800 éves, márványdarabra írt feliratot, amely a keresztesek első és ez idáig egyetlen arab nyelvű emlékének számít – tájékoztatott az izraeli Régészeti Hatóság.


A feliraton II. Frigyes német-római császár (1194-1250) neve olvasható, rajta a következő szöveggel: „Krisztus urunk, a Messiás megtestesülése, 1229”.

Az írásos emléket évekkel ezelőtt Tel Avivban, a jaffai városrészhez közel, egy falon találták meg, de a régészek akkor nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, mivel azt gondolták, hogy az oszmán időből származik. Csak amikor elkezdték kibetűzni jöttek rá, hogy a felirat valójában a keresztes háborúk idején került a falra.

A hatodik keresztes hadjáratot (1228-1229) vezető Frigyes császár a megerősített jaffai váron két feliratot hagyott maga után, egyet latin, egyet pedig arab nyelven. Maga az emlék teljesen érintetlen, és a császár címeit sorolja fel; eddig ilyet sehol máshol nem találtak – még Frigyes szicíliai palotájánál sem.

Frigyes legnagyobb eredménye Jeruzsálem átadása volt a kereszteseknek, miután 1229-ben fegyverszünetet kötött a várost birtokló egyiptomi al-Malik al-Kámil szultánnal. Annak ellenére, hogy korábban IX. Gergely pápa kiközösítette, Frigyes Jeruzsálem királyává koronáztatta magát – ahogy ez a feliraton felsorolt címeiből is látszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár