2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerdán debütál Clint Eastwood Hooverről szóló filmje

2011. november 9. 15:32 MTI

Amerikában szerdán kezdik vetíteni Clint Eastwood J. Edgar Hooverről szóló életrajzi filmjét, amelyben a rendező nemcsak gyermekkorának egykori "hősét", hanem az FBI igazgató titkos szerelmi életét is bemutatja.

A J. Edgar című produkció a gyermekévektől 1972-ben bekövetkezett haláláig követi végig Hoover életét, és pályafutásának minden fontos eseményéről beszámol. Szerepel a filmben a Lindbergh-bébi elrablása, a második világháború, az ötvenes évekbeli kommunistaüldözés, a polgárjogi harcok kora, Martin Luther King, valamint a két Kennedy meggyilkolása, és az is, hogy 1963-ban az amerikai elnök meggyilkolása után Hoover személyesen vezette az FBI nyomozását.

A 81 esztendős Eastwood, aki a negyvenes-ötvenes években cseperedett fel, akkor hősként tekintett Hooverre. Az a korszak azonban jóval megelőzte az információs társadalmat. "Nem ismertük Hoovert, csak azt tudtuk róla, ami megjelent az újságban" - idézte fel az Oscar-díjas rendező. Mint hozzáfűzte, épp az izgatta a filmben, hogy egy olyan embert mutathatott be, akiről mindenki hallott, de akit senki sem ismert igazán.

Eastwood elmondta: az is vonzotta a vállalkozásban, hogy egy tragikus, soha föl nem fedett szerelem történetét tárja fel. Az alkotásban ugyanis fölsejlik Hoovernek munkatársa, Clyde Tolson iránti titkolt szerelme. "Minden nap együtt ebédeltek és vacsoráztak, egy társaságba jártak és együtt vakációztak" - emlékeztetett Eastwood, hozzátéve, hogy a nézőkre bízza, hogyan gondolkodnak erről.

A keménykezű, rettegett FBI-főnök a magánéletében teljesen anyja hatása alatt állt. A Hoovert alakító Leonardo DiCaprio szerint a film egy fontos és rendkívül kényes jelenete, amikor a negyvenéves koráig anyjával élő férfi az anya halála után magára ölti annak ruháját. "Hihetetlenül törekvő ifjú géniusz volt, aki valóban átformálta az országunkat és létrehozta a tekintélyes és félelmetes szövetségi nyomozóhivatalt. Ugyanakkor a mama kisfia volt és érzelmileg elképesztően elfojtott" - festette le DiCaprio.

A színész szerint a szexuális irányultságától függetlenül megszállottként dolgozott, feladatait mindenek fölé helyezte, és munkája volt a legfontosabb dolog az életében. "Maga a rejtély. Sohasem fogjuk megtudni róla a teljes igazságot" - vélte Eastwood.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár