2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi parádé a Vörös téren

2011. november 7. 17:09 MTI

A 70 évvel ezelőtti katonai parádéra emlékezve korabeli haditechnikai eszközök és korhű egyenruhába öltözött katonák vonultak fel hétfőn a moszkvai Vörös téren.

A Nagy Honvédő Háborúban bevetett haditechnikát kedvelők nagy örömére ismét láthatóak voltak a népnyelvben "Katyusáknak" nevezett BM-13-as rakéta-sorozatvetők, valamint a T34-es tankok, a GAZ-67-esek és még számos idős harci jármű. A különböző csapategységeket és a történelmi eseményt felelevenítő életképeket 7 ezer katona, kadét és számos ifjúsági hagyományőrző csoport mutatta be. A felvonulók között a történelmi esemény még élő résztvevői is ott voltak a Vörös téren.

1941. november 7-én gyakorlatilag a Moszkva védelmére érkezett csapatok, a 20 ezer katona egyenesen a Vörös térről indult a frontra, amely akkor csupán 13 kilométerre volt a fővárostól. Az akkor harcoló veteránok közül negyvenketten, akik 70 évvel ezelőtt még ott masíroztak a frontra menők között, hétfőn katonai dzsipekről integettek a nézőknek. A Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondták: a parádé komoly harci cselekedetnek minősült abban az időben, amellyel azt üzenték a támadó német seregeknek, hogy Moszkvát mindenáron megvédik.

A tribünön 1941. november 7-én Sztálin és az ország vezetése fogadta a katonák üdvözlését, most Szergej Szobjanyin főpolgármester mondott ünnepi beszédet. November hetedikét másképp és másutt ünnepelte a parlament alsóházában helyet foglaló orosz kommunista párt. Tagjai és támogatói országszerte megemlékeztek az 1917-es forradalomról. Moszkvában a Lenin mauzóleumnál koszorúztak, és a Puskin térről a Bolsojjal szemközti Színháztérre, Marx Károly szobrához vonultak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár