2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Megalakult a Kommunizmuskutató Intézet

2011. október 23. 10:58 MTI

Megalakult a Kommunizmuskutató Intézet - jelentette be Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója pénteken, a Terror Háza Múzeumban megrendezett konferencián.

A főigazgató azt mondta: a XX. századi totális diktatúrák közül a kommunizmus bizonyult a leghosszabbnak, az 1917 novemberében Oroszországban "berendezkedő" elnyomó rendszer összeomlásáig megőrizte demokrácia- és emberellenes vonásait.

Hozzátette: a kommunizmusnak csaknem százmillióan estek áldozatul. Ez a pusztító rendszer "fél Európát maga alá gyűrte", majd megjelent a legtöbb kontinensen is. Schmidt Mária szerint a kommunizmus, vagy más néven "nemzetközi szocializmus" ma is emberek millióit fosztja meg attól, hogy önállóan rendelkezzenek sorsukról.

Kitért rá, hogy mivel a kommunizmus nevében elkövetett bűnök feltárása, az állampárti diktatúrák történetének feldolgozása csak a szovjet birodalom összeomlása és a kelet- és közép-európai államok rendszerváltoztatásai után indulhatott meg, még mindig sok a fehér folt. A kommunista propaganda, amely több mint fél évszázadon át "mérgezte a közgondolkodást" úgy Nyugaton, mint Keleten, ma is érezteti hatását fűzte hozzá.

A Kommunizmuskutató Intézet a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány újonnan alapított intézménye. Az intézet alapvető célja, hogy összegyűjtse és bővítse a kommunizmussal kapcsolatos kutatások eredményeit.

Schmidt Mária szerint ahhoz, hogy a "nemzetközi szocializmus" mérhetetlen pusztítása és az élet minden területét beszövő hazugságai után helyre lehessen állítani "európai kultúránk tradicionális és pozitív értékeit, először meg kell kezdenünk a feltárás munkáját". A Kommunizmuskutató Intézet erre vállalkozik - tette hozzá.

A Terror Háza Múzeumban Kik érted haltak címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Konrad Adenauer Alapítvány. Schmidt Mária a konferencián arról beszélt, hogy 1956 azért jelentett az országnak földrengést, a szovjet birodalomnak pedig földindulást, mert "a hatalom urai még Sztálin halála után sem tudtak önmérsékletet tanúsítani". Úgy fogalmazott: "1956 hősei a mi szabadságunkért áldozták fel életüket, azért, hogy mi, itt és ma egy szabad és független Magyarország polgárai lehessünk."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár