2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt Ion Diaconescu, a román antikommunizmus kulcsalakja

2011. október 12. 18:16 MTI

Életének 94. évében elhunyt Ion Diaconescu, a román antikommunizmus egyik kulcsalakja, aki a rendszerváltás után a román képviselőház elnöke volt, és haláláig a Keresztény-demokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) tiszteletbeli elnöki tisztségét is betöltötte - jelentette szerdán a román média.


Diaconescut kórházba szállították, majd halála előtt néhány nappal kiengedték. Diaconescu az 1990-es években volt meghatározó alakja a romániai belpolitikának.

Közvetlenül a rendszerváltás után Corneliu Coposuval, a két világháború között a román parasztpártban tevékenykedő politikustársával együtt újraalapította a PNTCD-ét, amely köré szerveződött később az 1996-os romániai választásokon győzedelmeskedő Román Demokratikus Konvenció (CDR). Ezt követően a kormánykoalíció legnagyobb pártjának számító PNTCD elnökeként, Diaconescu a román képviselőház elnöke lett.

A konvenció kormányzása alatt a PNTCD annyira elvesztette a lakosság támogatottságát, hogy a 2000-es parlamenti választásokon a parlamenti küszöböt sem érte el. Ezt követően Diaconescu visszavonult az aktív politizálástól. Politikusként végig azt szorgalmazta, hogy Románia minél hamarabb váljon igazi nyugati demokráciává, és szakítson kommunista múltjával.

A román politikus 1917-ben született, 1942 és 1947 között hazája gazdasági minisztériumában dolgozott. Vezetőségi tag volt a két világháború között működő román parasztpárt ifjúsági szervezetében. Politikai pályafutása törést szenvedett 1947-ben, amikor a román kommunisták a parasztpárt több vezetőjét, közöttük Diaconescut is bebörtönözték.

Ion Iliescu volt román államfő, aki az elhunyt egyik legnagyobb politikai ellenfele volt az 1990-es években, azt mondta róla, hogy tiszteletre méltó politikus volt, akivel mindig lehetett párbeszédet folytatni. Traian Basescu jelenlegi román államfő szerint Diaconescunak jelentős szerepe volt Románia demokratizálási folyamatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár