2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Botrányos árverés náci relikviákkal

2011. október 10. 13:25

A közvélemény tiltakozására majdnem lefújták azt a müncheni árverést, amelyen a náci vezetés egykori személyes tárgyait kínálták eladásra.


Az árverése kínált tárgyak között volt a Führer olvasószemüvege, amelynek kikiáltási ára 4800 font volt, míg az ezüst, Hitler monogramjával ellátott cigarettatárca licitje 10 ezer fontról indult, de a „szerencsések” Rudolf Hess egykori óraláncát, egy A.H. díszítéssel ellátott evőeszközt, valamint egy Hitlerjugend kitűzőt is hazavihettek.

Miután többen az aukciót a modern Németország becsületén ejtett foltként jellemezték, a Hermann Historica aukciós ház közleményét adott ki, amelyben leszögezte, hogy a kínált tárgyakkal senkinek nem akarta az érzékenységét megsérteni.

Az eseményt felháborodással fogadták a zsidó szervezetek is, Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus vezetője „szégyennek” nevezte az aukciót. Hozzátette: miközben ők a holokauszt emlékének megőrzésén fáradoznak, addig az ilyen akciók a német és európai fiatalok nevelését akadályozzák.

A Bild című német bulvárlap úgy tudja, hogy az aukciós ház a licitálókkal egy olyan dokumentumot íratott alá, amelyben arra kötelezi őket, hogy az árverésre bocsátott tárgyakat kizárólag nevelési célokra használhatják fel. Kiszivárgott, hogy a vezetők fejében komolyan megfordult az aukció lefújásának gondolata.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár