2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyermekek és lámák földi maradványait rejtő tömegsírt tártak fel Peruban

2011. szeptember 30. 14:39

Gyermekek és lámák földi maradványait rejtő tömegsírt tártak fel Peruban, Huanchaquito közelében. A nyolcszáz éves temetkezésben 42 gyermek-, valamint 76 állatcsontvázat találtak, utóbbiak a tevefélék (Camelidae) családjába tartoztak, vélhetően lámák lehettek.

A perui régészek szerint a csimu kultúra vallási szertartásának keretében áldozták fel a gyerekeket, akiket a lámáknak kellett elszállítaniuk a túlvilágra.

"A tömegsír érdekességét az adja, hogy mindössze egy kilométerre van az ősi csimu fővárostól, Chan Chantól. Ismereteink szerint ez a térség szolgált a fővárosi áldozatok és szertartások színhelyéül" - hangsúlyozta Oscar Gabriel Prieto ásatásvezető régész, hozzátéve, hogy a tömegsírban nyugvó áldozatokat az óceánnal kapcsolatos termékenységi szertartás keretében ajánlhatták fel az isteneknek. "Peru északi partvidékén az óceán nagyon fontos szerepet játszik a földművelésben, mivel a víz hőmérséklete befolyásolja a csapadék mennyiségét" - magyarázta a régész.

A csimu (chimu) Peru északi sivatagos partszakaszán 1200-1460 között katonai társadalomban élt hódító nép volt. 1460-ban az egyre erősödő inka állam uralma alá hajtotta és beolvasztotta a csimu kultúrát.

Chan Chan, az egykori csimu birodalom fővárosa Trujillo mellett található. A 10. században alapították, mintegy 28 négyzetkilométer kiterjedésű város volt, lakosainak számát 40-200 ezerre becsülik. A városban számos egyéb épület mellett 10 nagy, fallal körülvett, égetetlen téglából emelt épületegyüttes, úgynevezett ciudadela található. Ezeket a fellegvárakat az egymást követő uralkodók székhelyének tartják. Minden ciudadela királyi temetkezőhelyet, elit lakónegyedet, raktározási és újraelosztási célokat szolgáló épületeket, kerteket, valamint nagyméretű ciszternákat foglalt magában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár