2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika elhelyezkedése lassíthatta a kontinens benépesülését

2011. szeptember 26. 08:05

Az amerikai kontinens észak-dél orientációja lassíthatta a benépesülést és a technikák áramlását, szemben Eurázsia kelet-nyugat irányú tengelyével, ahol ezek a folyamatok gyorsabban zajlottak le - állítja két amerikai kutató nemrég megjelent tanulmányában.

Egy új elmélet szerint az ősi technológiák elterjedése azért volt gyorsabb Eurázsiában, mert a megegyező szélességi foknak köszönhetően a népesség gyorsabban alkalmazkodott a hasonló klímához. Amerikában viszont a terjeszkedő csoportoknak gyakrabban kellett eltérő éghajlati viszonyokhoz adaptálódniuk, ezért lassabban zajlott le a lakosság és a technikák terjedése. Az új kutatási eredményekre épülő teóriát a American Journal of Physical Anthropology szakfolyóiratban Sohini Ramachandran (Brown Egyetem) és Noah Rosenberg (Stanford Egyetem) amerikai tudósok mutatták be.

A kutatás során genetikai információkat használtak fel a kontinentális tengelyek és a migráció közötti kapcsolat elemzéséhez. „Azt már korábban felvetették, hogy az ősi technológiai találmányok gyors terjedését Eurázsia kelet-nyugati orientációja is segítette, míg az észak-déli orientáció Amerika esetében lassította a folyamatokat” - jelentette ki Ramachandran. „A kutatásunk továbbfejleszti ezt az elméletet, amellett érvelve, hogy a kontinentális orientáció meghatározta a migrációs mintákat és fontos szerepet játszott az emberi genetikai változatosság struktúrájának meghatározásában valamint a kulturális jellegzetességek elterjedésében” - tette hozzá a Brown Egyetem kutatója.

"1997-ben Jared Diamond vetette fel, hogy a technológia a szélességi vonalak mentén terjedt. Ha az elképzelés helyes, és mindezt migráció kísérte, akkor ebből az következik, hogy egy, a génbeli változatosságot összehasonlító vizsgálatnak nagyobb genetikai különbségeket kell feltárnia az amerikai hosszúsági vonalak mentén fekvő populációk között, mint az eurázsiai szélességi vonalakon” - összegezte a páros elméletét Ramachandran.

A teória bizonyítása érdekében a kutatók összehasonlították az eurázsiai és az amerikai őslakos népesség genetikai változatosságával kapcsolatos adatokat. A vizsgálat eredményei végül igazolták Ramachandran és Rosenberg elméletét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár