2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feléledhet a negyven éve kilőtt brit műhold

2011. szeptember 9. 10:56 Discovery News

Egy brit doktorandusz olyan műholddal kíván kapcsolatba lépni, amely 1996 óta nem továbbít jelet.

A Prospero X3-nek elkeresztelt szatellit az egyetlen olyan brit műhold, amelyet 1971-ben egy brit rakéta állított pályára. Az esemény 40. évfordulója előtt tisztelegve Roger Duthie az University College London Mullard Űrkutatási Laboratórium munkatársaival együtt újra kapcsolatot kíván létesíteni a 66 kilogramm tömegű mesterséges égitesttel.

A Prosperót azért állították Föld körüli pályára, hogy kísérleteket végezzen a napelemekkel és vizsgálja a mikrometeoritok működését. Ugyan missziója hivatalosan 1973-ban véget ért, a műholddal azonban még két évtizedig évente egy alkalommal kapcsolatban maradtak a kutatók. Amikor a brit védelmi minisztérium felszámolta a Black Arrow programot, a Prospero-csapat folytatta küldetését; a britek igen nagy érdeklődést tanúsítottak az űrkutatás iránt, de 1971-től Nagy-Britannia más űrügynökségek segítségéhez volt kénytelen folyamodni, hogy eszközeit fellője.

Tavaly azonban végre felállt a Brit Űrügynökség, amely a polgári célú űrkutatás összefogását célozta. Az egyetlen, brit rakéta által Föld körüli pályára állított műhold kilövésének 40. évfordulója nemzeti büszkeséggel tölti el a csatornán túl élőket. Nem kis feladatra vállalkozott a magát nemes egyszerűséggel csak „asztrorégésznek” nevező Duthie; annál is inkább, mivel a korábbi csapatot szélnek eresztették, s úgy tűnt, hogy a kommunikációs kódok és technikai dokumentumok végleg elvesztek.

Ezek a kódok végül a kewi Nemzeti Levéltárból kerültek elő, de még meg kell szerezni az Ofcom jóváhagyását, hogy a jelenleg más műholdak által birtokolt rádiófrekvenciákat használni tudják, s megépíteni a jeltovábbító szerkezetet – s még ekkor sem biztos, hogy sikerül újra kapcsolatba lépni a másfél évtizede mély csöndbe burkolózó Prospero-val

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár