Hitler elfeledett szövetségesei

Szeptember 11. tárgyai Washingtonban

2011. szeptember 7. 11:04

Egy washingtoni múzeumban lesznek megtekinthetőek a szeptember 11-i támadás tárgyai, amelyeket az FBI kölcsönzött a Newseum-nak; a tárlattal a tíz éve bekövetkezett tragédiának állítanak emléket.


A szeptember 11-i terrortámadás bizonyítékait Washington sajtómúzeuma, a Newseum állítja ki új tárlatán (War on Terror: The FBI's New Focus), amely szeptember 10-11-én ingyenesen lesz majd megtekinthető. "Ők bizonyítéknak hívják, mi leletnek nevezzük" - közölte Susan Bennett, az intézmény alelnöke, aki a kiállítás szerepét a berlini falhoz hasonlította az emlékezet szempontjából; "úgy gondoljuk, hogy fontos ezeken a tárgyakon keresztül elmondani 9/11 történetét, és hogy mindez miképpen változtatta meg az életünket" - tette hozzá Bennett. A 2012 végéig megtekinthető tárlatnak az FBI kölcsönözte a tételeket. Cathy Trost kiállítási igazgató szerint ezek a tárgyak "érzelmileg kapcsolják az embereket a történethez".

A 2001. szeptember 11-én végbement terrortámadásban 2753 személy halt meg a World Trade Center elleni támadás során, illetve 184 egyén vesztette életét Észak-Virginiában a Pentagon épületénél, valamint 40 ember hunyt el az United Airlines 93-as járatának lezuhanása következtében. A kiállításon személyes tárgyakat is megjelenítenek; ezek közé tartozik Ruth McCourt tárcája, aki négyéves kislányával, Juliannával Disneyland felé utazott; céljukat azonban sosem érték el, gépük a WTC déli tornyába csapódott. A romok között talált telefonok napokig csörögtek, mivel az elkeseredett családtagok szeretteik megmenekülésében reménykedtek.

A bemutatón az FBI ügynökei által használt eszközök is kiállításra kerülnek: többek közt egy ásó és egy gereblye is látható lesz, amelyeket a romok közötti kutatásra használtak a szövetségi szervezet emberei. Emellett archív interjúkat is bemutatnak majd, amelyeket egykori FBI ügynökökkel, valamint Oszama Bin-Ladennel készítettek. Ez utóbbit John Miller, az ABC munkatársa készítette, csupán két hónappal az afrikai támadások előtt. A sajtómúzeum kioszkokat is előkészít a látogatóknak, ahol az emberek megoszthatják az emlékeiket a tíz évvel ezelőtti vészterhes napról.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!