2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Ma is sokan hisznek a 9/11-es összeesküvés-elméletekben

2011. augusztus 31. 15:57

Bin Ladennek semmi köze hozzá: a 2001. szeptember 11-ei merényleteket George W. Bush kormánya tervelte ki az afganisztáni és az iraki beavatkozás igazolására - hiszi még ma is rendületlenül sok amerikai.

A megszámlálhatatlanul sok hivatalos, független vagy újságírói nyomozásnak, vagy gyakran csak a józan észnek fittyet hányva ezek az elméletek azt hirdetik, hogy amerikai vagy éppen izraeli ügynökök még az iszlamisták által eltérített repülőgépek becsapódása előtt aláaknázták a Világkereskedelmi Központ (WTC) és a Pentagon épületét. Mások szerint még ha Bush nem is áldozta fel saját honfitársait a háború és a szabadságjogok korlátozásának kedvéért, akkor sem tett semmit a merényletek megakadályozásáért, holott tudott az előkészületekről.

Az összeesküvés-elméleteknek meglehetősen sok híve akad: egy 2006-os kutatás szerint az amerikaiak 36 százaléka hisz abban, hogy így vagy úgy az állam vezetőinek keze benne van a szeptember 11-ei merényletekben. De nemcsak az Egyesült Államokban akadnak követők, hanem a muszlim világban és Franciaországban is. Thierry Meyssan röviddel a támadások után kiadott könyve, "A nagy hazugság" például 200 ezer példányban kelt el.

A Loose Change című független dokumentumfilmet rendezője, Dylan Avery szerint 125 milliószor látták a Google-ön és 30 millióan a YouTube viedomegosztón. A munka a hivatalos vizsgálatokkal és tényekkel szembemenő elméleteket mutatja be:

- A New York-i ikertornyok nem omolhattak volna össze egy egyszerű személyszállító repülőgép becsapódásától.

- A közvetlenül a merénylet előtt megfigyelt Wall Street-i fejlemények azt mutatják, hogy egyes tőzsdeügynököket figyelmeztettek.

- A Pentagonba az amerikai hadsereg rakétája, nem pedig egy repülő csapódott be.

- A United Airlines légitársaság 93-as járata nem lezuhant, hanem repülés közben lelőtték.

Az amerikai történelem "legnagyobb szemfényvesztését" több egyetemi, építészeti és mérnöki kutatócsoport próbálta ízeire szedni, hogy kiderítse az "igazságot". Számukra azok az igazi birkák, akik hisznek a hivatalos verziónak - ahogy azt David Ray Griffin, "Az új Pearl Harbor" szerzője véli. "Ha a csodát a tudomány - különösen a fizika és a kémia - alapelveinek megszegéseként értelmezzük, akkor a hivatalos elmélet szerint legalább tucatnyi csoda történt" - mondta Griffin a kaliforniai rádiónak.

A Kennedy-gyilkosságtól Barack Obama származásáig az összeesküvés-elméletek hosszú múltra tekintenek vissza az Egyesült Államokban, ugyanakkor híveik továbbra is kisebbségben vannak, és gyakran kerülnek a hivatalos verzió követőinek célkeresztjébe a www.debunking911.com-hoz hasonló honlapokon.

Ugyanakkor Kathy Olmsted, egy kaliforniai egyetem történésze megérti a konspirációk kedvelőit és a "hivatalos valóságban" kételkedő honfitársait, hiszen maga a Bush-kormány sem vetette meg az összeesküvés-elméleteket céljainak elérése érdekében, legyen szó Szaddám Husszein néhai iraki diktátor és Oszama bin Laden néhai terroristavezér vitatott kapcsolatáról, vagy az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekről. "A Bush-kormány játszott a tényekkel, arról nem is beszélve, hogy szégyentelenül hazudott az iraki háború alatt. Érthető, hogy az emberek megkérdezik, ki is mond igazat szeptember 11-ével kapcsolatban" - adott helyt a kételyeknek Olmsted.

Rich Hanley, a Quinnipiac Egyetem munkatársa szerint az összeesküvés-elméletek sikerét az amerikai felfogás sérülése is igazolja. Tíz évvel az események után sokaknak még mindig "nehezére esik elhinni, hogy 19, késekkel felfegyverzett repülőgép-eltérítő ilyen hatalmas sokkot okozhat" egy nemzetnek.

Még több elmélet

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár