2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Hitchcock némafilmjeit leporolják a londoni olimpiára

2011. július 5. 16:21

Felújított változatban, új zenei aláfestéssel mutatkoznak be hosszú évtizedek után a nagyközönség előtt a 2012-es londoni ötkarikás játékokat kísérő kulturális olimpián Alfred Hitchcock némafilmjei.


A brit filmintézet szerint az 1920-as évekből származó klasszikusokat "leporolták", hogy a lehető legjobb digitális változat készülhessen belőlük, mire levetítik őket a kulturális olimpián. A szervezők szerint Hitchcock megfelelő választás a kulturális olimpia záróakkordját jelentő London 2012 Fesztiválra, mert a filmrendező a brit főváros keleti részében lévő Leytonstone-ból, a stratfordi Olimpiai Park közeléből származott.

Az 1926-os A titokzatos lakó (The Lodger: A Story Of The London Fog) című film zenéjét Nitin Sawhney indiai-brit komponista öltözteti új köntösbe a londoni szimfonikus zenekar közreműködésével. A gyönyörök kertje (The Pleasure Garden) című alkotáshoz Daniel Cohen, a Királyi Zeneakadémia nemrég végzett növendéke szerez új zenét. Utóbbi film Hitchcock első rendezéseként vonult be a történelembe. Több filmhez még keresik a megfelelő zeneszerzőt.

Jóval hollywoodi áttörése előtt Alfred Hitchcock a brit némafilmben tette le névjegyét, fekete-fehér munkái már akkor is sejtelmesek és titokzatosak voltak, magukon viselték a rendező későbbi klasszikusainak jellegzetességeit. A filmeket azonban megrágta az idő vasfoga, a brit filmintézet most mamutprojektben próbálja megmenteni és digitális formába önteni a tekercseket, mielőtt túl késő lenne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár