2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Visszatérnek New Yorkba Diego Rivera mozgatható freskói

2011. augusztus 19. 08:45

Nyolcvan év elteltével újra megtekinthető lesz New Yorkban Diego Rivera nyolc freskója, amelyeket eredetileg a Museum of Modern Art 1931-es kiállítására készített a mexikói művész.

Nyolcvan év elteltével ismét kiállítja a New York-i Museum of Modern Art (MOMA) Frida Kahlo férje, Diego Rivera (1886-1957) mozgatható freskóit. Az öt – a mexikói történelem eseményeit ábrázoló – falkép eredetileg Rivera 1931-es kiállítására készült. Az időszakos tárlaton (Diego Rivera: Murals for The Museum of Modern Art) szerepet kapnak Rivera egyéb munkái is, s az egyik fő attrakció a Rockefeller Központ hírhedtté vált freskójának vázlata lesz, amelyet a megrendelő szétveretett, mivel Lenin is szerepelt a képen. A grandiózus alkotások november 13-tól 2012. május 14-ig lesznek megtekinthetőek.

Az 1931-es retrospektív tárlat fő problémája az volt, hogy miképpen tegyék mobilissá a rögzítettségükről híres freskókat; a gordiuszi csomót hamar átvágták a múzeum illetékesei, mivel hat héttel a megnyitó előtt egy műtermet bocsátottak a mexikói festő rendelkezésére, ahol a baloldali kötődéséről híres piktor három segéddel létrehozott öt, majd a kiállítás megnyitóját követően még három mozgatható falképet. Rivera 1931-ben készült öt freskóján művészetének központi témái tükröződnek, mint a mexikói történelem, szocializmus, társadalmi egyenlőtlenségek, a három későbbi alkotás középpontjában pedig New York áll.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár