2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jövő vasárnap adják át a mohácsi emlékhely fogadóépületét

2011. augusztus 17. 13:33 MTI

Jövő vasárnap adják át a Mohácsi Történelmi Emlékhely új fogadóépületét, amelyben korszerű interaktív módszerekkel mutatják be az 1526-os mohácsi csata mozzanatait, az esemény előzményeit és következményeit.

A Duna-Dráva Nemzeti Park kedden arról tájékoztatott, hogy az emlékhely új kilátó- és kiállítókupolája az ütközet 485. évfordulója alkalmából nyílik meg. A délben kezdődő ünnepségen Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Vadász György, az épület Kossuth-díjas tervezője mond beszédet.

A húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes fogadóépület állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de lesz benne látogatóközpont, rendezvényterem, információs pont, ajándékbolt és büfé is. Az érdeklődők korszerű interaktív módszerek és berendezések révén ismerhetik meg a csata előzményeit, egyes mozzanatait és az azt követő események sorát.

A különböző generációknak és a történészeknek külön filmek készültek a mohácsi vésszel kapcsolatos ismeretek átadására, az ütközet szemléltetésére pedig egy háromdimenziós videojáték alapján készült bemutató szolgál majd. A cél az, hogy a magyar történelem e kiemelkedően fontos eseményét régészeti leletek, korabeli magyar és török történelmi források felhasználásával élményszerűvé tegyék a látogatók számára.

A beruházás keretében nemcsak új fogadóépületet emeltek, hanem felújítják a sírkertet, a környező erdőkben történelmi tanösvényt, íjászpályát, és parkolóhelyeket is kialakítanak.
A nemzeti park korábban közölte: a kivitelezés elhúzódása és az alvállalkozók közötti elszámolási viták miatt csúszhat az emlékhely átadása, emiatt bizonytalanná válhat az augusztus végére tervezett átadási ünnepség időpontja. A munkálatokat azonban augusztus 28-ra sikerül befejezni.

Az 1976-ban nyílt Mohácsi Történelmi Emlékhely megújítása része a Duna-Dráva Nemzeti Park, a siklósi, valamint a mohácsi önkormányzat több mint egymilliárd forintos komplex turisztikai fejlesztési programjának.

A 80 százalékos európai uniós támogatást élvező projekt keretében Mohácson vízi sporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, pincéket újítanak fel, de jut pénz a Duna-parton partfalrendezésre is. Siklóson részlegesen felújították a várat, az építmény május végén nyílt meg újra a látogatók előtt.

A beruházásokra azért van szükség, mert ezek a látványosságok az 1970-es, 1980-as évek óta veszítettek népszerűségükből. A nemzeti park és a két érintett önkormányzat szeretné, ha a rekonstrukciók és az új élményelemek révén a siklósi vár, a mohácsi emlékhely, sőt egész Dél-Baranya vonzóbbá válna a turisták számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár