2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A zsidó naptár előfutárára találtak a Holt-tengeri tekercsek között

2011. augusztus 8. 09:57

A számos felfedezésre vezető Holt-tengeri tekercsek újabb rejtélyére derült fény, ugyanis egy kutató megtalálta bennük a ma használt izraelita naptár elődjét.

Helen Jacobi a 4Q318 számon nyilvántartott és az Izraeli Régiségügyi Hivatalban tartott, kétezer évvel ezelőtt lejegyzett tekercs kapcsán megdöbbentő felfedezésre jutott. A Manchesteri Egyetem kutatója szerint az ugyanis egy olyan naptárt rejt, amely révén akár napjainkban is kiszámítható a Hold állása a zsidó kalendárium alapján, így az az izraelita naptár előfutárának is tekinthető.

Jacobus szerint az arámi nyelvre lefordított babiloni hónapnevek megegyeznek a zsidó kalendárium hónapjainak elnevezésével. A naptárat egy úgynevezett ómen-szöveg követi, amely a Hold zodiákusjelei alapján jósol. A kutató közölte, hogy a szövegek archaikus stílusban íródtak, valamint, hogy a naptár kapcsolódik a görög-babiloni zodiákus kalendáriumokhoz, a Ptolemaidák Egyiptomában, valamint a görög földön kifejlesztett naptárrendszerekhez is. Jacobus szerint felfedezése sokban segíti a zsidó naptár történetének, valamint az ősi kalendáriumoknak, asztrológiának és asztronómiának megértését.

A kutatónő cikke a Biblical Archaeology Review hasábjain jelent meg.

A babiloni eredetű ómen-szövegek általában egy égi jelenséghez rendelnek egy jelentős földi eseményt, mivel Babilon ókori lakói úgy hitték, hogy az istenek jelek, égi és földi jelenségek által szólnak az emberekhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár