A vörösterror 133 napja

A bronzkori harcosok kemény élete

2011. augusztus 3. 12:09

Egy küzdelmes életű mezopotámiai harcos sírját tárta fel egy lengyel régészcsoport. A lelet a bronzkori Mezopotámia véres valóságát világítja meg.


A négy és félezer évvel ezelőtti harcosok viszontagságos életét mutatja be a Jacek Tomczyk és társai által az International Journal of Osteoarchaeology legutóbbi számának hasábjain publikált kutatás. A tanulmány két bronzkori temetkezést elemez Terqa mezopotámiai kereskedővárosából. A terqai sír két kőboltozatos sírkamrát tartalmazott, a kisebb kamrában számos luxuscikk – akancsók, tányérok, ékszerdarabok – szabályos elrendezésben volt elhelyezve, ezért valószínűsíthető, hogy ezt a sírrészt több olyan ember látogathatta meg, aki ajándékokat hagyott itt.

A másik, nagyobb helyiség egy férfi és egy női csontvázat rejtett. A férfi 45 éves kora körül halhatott meg, a bronzkorhoz képest szokatlan magassággal és robusztus testalkattal rendelkezett. Az impozáns testfelépítés, és a csípő jobb oldalán talált bronzfegyverek, valamint egyéb bronz mellékletek alapján azt gyanítják az archeológusok, hogy az elhunyt harcos lehetett. A férfi élete során súlyos sérüléseket szenvedett, a jobb felkaron kettő, mély és hosszú vágást találtak, melyek később begyógyultak.

Tomcyzk szerint a bronzkorban a térség lakói kettős társadalomban éltek, ugyanis volt egy vándor, illetve félnomád állattartó közösség, amely a sztyeppén élt, míg a folyóvölgyet földművelők népesítették be. „A nomádokat úgy határozták meg, mint vad és civilizálatlan emberek” – ők a sivatagból jöttek. Ezért nem meglepő, hogy neki ennyire sok sebe volt” – írja Tomczyk. Viszont más csontvázakon nem találtak ennyire súlyos sérüléseket, ezért valószínűsíthető, hogy az elhunyt jelentős harcos lehetett a helyi közösségben.

A genetikai vizsgálatok során csak a férfi anyai DNS-ét sikerült meghatározni, amely az úgynevezett K-csoportba tartozik, melynek nyomai 14 ezer évvel ezelőttig visszavezethetően megtalálhatóak a Közel-Keleten. A tudósok most további DNS vizsgálatokat végeznek a csontokon.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!