Hitler elfeledett szövetségesei

Hitler Bollywoodban

2011. augusztus 2. 09:04 MTI

Adolf Hitlerről szóló indiai filmet mutattak be a szubkontinensen, az alkotás már a forgatás idején nagy vihart kavart.


A Jó barát, Hitler című film teljes egészében indiai gyártású, forgatókönyve azon a két levélen alapul, amelyet Mahátma Gandhi, az indiai függetlenség atyja írt a náci vezetőnek a II. világháború idején, hogy "lebeszélje" őt a harcokról. "A béke üzenetét szeretnénk elküldeni Indiából az egész világnak, megmutatni annak gyökereit, hogy világi állam vagyunk, a béke pártolói. Minden indiai magában hordozza Gandhit" - mondta Nalin Szingh, a film forgatókönyvírója.

Radzsesh Randzsán Kumar filmje már a kezdetektől viták össztüzében állt, miután a rendező arról beszélt, Hitler közvetve milyen szerepet játszott az indiai függetlenség kivívásában. A forgatókönyvíró azonban igyekezett leszögezni, hogy a film csak a "Gandhi-féle mozgalom nácizmus feletti felsőbbségét akarta bemutatni", de semmiképp sem állt szándékukban idealizálni Adolf Hitlert, mint ahogy attól India kis létszámú zsidó közössége tartott.

"A világon sok helyen tüntetnek napjainkban, jó pillanat feltenni a kérdést: mi a jobb, az erőszakmentesség vagy a pisztoly?" - vetette fel Nalin Szingh, aki színészként is részt vett a produkcióban, Joseph Goebbelst alakítja. A 150 millió rúpiából (618,2 millió forintnak megfelelő összegből) készült filmet Újdelhiben és az ország északi részén forgatták. A fővárosban alakították ki Hitler bunkerét, a külső felvételeket az északi hegyvidéki tájon rögzítették.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!