2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A tundratüzek felgyorsíthatják a globális felmelegedést

2011. augusztus 2. 12:41

A tundratüzek a légkörbe jutó nagy mennyiségű szén és gázok révén gyorsítják a globális felmelegedést - állítják amerikai kutatók.


A Nature magazin július 28-i számában megjelent tanulmány az alaszkai Anaktuvuk folyónál történt tűz környezeti hatásait vizsgálta. A dolgozat szerzői, Michelle Mack és Ted Schuur szerint a négy évvel ezelőtt lezajlott katasztrófa körülbelül ezer négyzetkilométert érintett, és 2,1 millió tonna szenet szabadított fel a légkörbe, kétszer annyi üvegházhatású gázt, mint Miami városa egy év alatt. Mack, a Floridai Egyetem biológia tanszékének segédtanára szerint egy ekkora mennyiség elég ahhoz, hogy módosítsa a globális klímát.

A füst csak a probléma egy része, ugyanis a tűz elemésztette az állandóan fagyos talajt fedő növényi réteg több mint 30 százalékát. Mivel a föld gazdag szénben, ezért a tűz a karbon egy részét is a levegőbe juttatja, ráadásul a tűz visszahúzódása után fekete talaj fedi a tájat, amely több hőt szív magába, tovább gyorsítva a felmelegedést.

Mack szerint a fagyott altalaj felmelegedésével hatalmas mennyiségű – évszázadokig vagy évezredekig a talajban tárolódó – szén kerül a légkörbe, ami nagymértékben megnöveli a szén-dioxid mértékét. A kutató egy új módszert is kifejlesztett: az eljárás azon alapul, hogy a tűz után kinövő sásfélék összehasonlításával meg tudják határozni a talaj szintjét és sűrűségét a tűzözön előtt és után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár