2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

DOStalgia a Közlekedési Múzeumban

2011. június 26. 14:40

A leghíresebb személyi számítógép, az első valódi mikroprocesszor és a világ egyik legelső e-könyv olvasója - amelyet Charles Simonyi ajándékozott családjának - látható a Közlekedési Múzeum új időszaki kiállításán.


Harminc éve, 1981-ben jelent meg az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként az IBM PC, minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépe. Azóta a PC szó nem csupán a Personal Computert (személyi számítógépet), hanem elsősorban az IBM PC utódait jelenti.

A PC megjelenését az tette lehetővé, hogy 10 évvel korábban készült el az első mikroprocesszor, az Intel 4004, amely egy új generáció kezdetét jelentette az informatika világában. Az Intel első, 1971-es 4004-es mikroprocesszorával összehasonlítva a 2011-es Intel® CoreTM új generációs processzorok négyezerszer gyorsabbak és ehhez akár négyezerszer kevesebb energiára van szükségük. Ezekben a processzorokban már olyan technológiák egyesülnek, melyek a felhasználók számára látványosan jobb PC-használatot, nagyobb teljesítményt és jobb üzemidőt eredményeznek.

A nyolcvanas évek elejétől az SZKI, majd a Műszertechnika, a Videoton és más magyar cégek is bemutattak IBM-kompatibilis személyi számítógépeket. Az évtized folyamán egyre több távol-keleti alkatrész jutott el az országba. A PC és klónjai először az irodákat hódították meg, majd a 90-es évek közepére kiszorították a különböző házi számítógépeket. Ez az íróasztalunkat uraló „szürke doboz” megváltoztatta mindennapjainkat, ezért a kiállítás a PC - és vezérlőműve: a mikroprocesszor - előtt tiszteleg.

Les Vadasz, a világ első mikroprocesszorának vezető konstruktőre a következő személyes üzenetet küldte a DOStalgia - 30 éves a PC kiállítás látogatóinak: „Az első mikroprocesszor 2300 tranzisztorból épült fel. Mára ez a szám a milliószorosára nőtt… több mint 2 milliárdnál tartunk! Az elmúlt évtizedekben ez a technológia gyökeresen megváltoztatta mindennapi életünket, a munkánkat és a számítógépes játékok világát is. Nagy utazást tettünk és a forradalom folytatódik…”

A kiállításon számos ritka relikvia látható: az Intel 4004 processzor, és az IBM Model 5150 – a világ első igazi PC-je - mellett többek között az IBM PC elődje: az IBM Displaywriter, valamint az első magyar gyártású PC – egy IBM-klón, a Proper. A kiállítás bemutatja az Intel termékpalettáját, processzorait, valamint azt a korai e-book olvasót és néhány más olyan tárgyat, amelyet Charles Simonyi ajándékozott édesapjának, Simonyi Károly fizikus professzornak.

A kiállítás 2011. december 24-ig látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár