2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Basescu árulásnak nevezte a volt román király 1947-es lemondását

2011. június 24. 12:44 MTI

Általános megütközést keltett értelmiségi és politikai körökben Traian Basescu román államfő kijelentése, amely szerint Mihály volt román király elárulta a román nemzeti érdeket 1947-ben, amikor lemondott a trónról.

Az államfő egy televíziós műsorban egyenesen az "oroszok lakájának" nevezte a volt uralkodót. Sokan azonban hazafias cselekedetnek minősítik a 90 éves Mihály akkori tettét. Basescu szerint hibás a románok értékrendje. "Példának okáért számunkra és a történelem számára Antonescu (marsall, egykori diktátor) marad a felelős a zsidó és a cigány holokausztért. Senki sem említi, hogy a román államnak akkor volt egy államfője is" - mondta, emlékeztetve arra, hogy Antonescu "csupán" miniszterelnök volt.

Azt is megállapította, hogy Antonescu helyében 1941-ben ő is kiadta volna a parancsot, hogy a román hadsereg – a Harmadik Birodalom szövetségeseként, a Szovjetunió elleni, június 22-én indult offenzívában – lépje át a Prut folyót, mivel - mint fogalmazott - Romániának volt egy szövetségese, s visszaszerzendő területei is voltak.

Az államfő kijelentése általános megütközést keltett Romániában. Dan Berindei, a Román Tudományos Akadémia alelnöke helytelennek nevezte Basescu álláspontját. A román média felhívta a figyelmet arra, hogy az államfőnek a király lemondásáról kifejtett véleménye ellentétben áll azzal a tanulmánnyal, amely alapján 2006-ban Basescu is elítélte a romániai kommunizmust. Ez a dokumentum megállapítja, hogy Mihály királyt a kommunisták mondatták le, nem önszántából távozott az országból. A király lemondatását az említett tanulmány "a kommunizmus egyik nagy visszaélésének" nevezte.

Marius Oprea történész szerint Mihály király az 1940-ben kezdődött romániai holokausztért sem tehető felelőssé, hiszen - mint mondta - akkor Antonescu katonai diktatúrája uralta az országot, a királynak semmilyen hatalma nem volt.

Román ellenzéki politikusok felszólították Basescut, hogy kérjen bocsánatot a volt királytól. Adrian Cioroianu volt nemzeti liberális párti (PNL) külügyminiszter szerint az elnök történelmileg hamis és nem elegáns kijelentéseket tett. Crin Antonescu, a PNL elnöke keményebben fogalmazott, "erkölcsi értelemben hazátlannak" nevezte Basescut. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök "aljasnak és felelőtlennek" minősítette az államfőt, Cristian Tudor Popescu publicista pedig pszichiátriai esetnek nevezte az elnök megnyilvánulását.

A román királyi ház nem kívánt reagálni a kijelentésekre. Margit hercegnő, Mihály lánya csupán annyit mondott Basescu vádjai kapcsán: "nem kívánjuk kommentálni, így a legjobb."

Az elemzők szerint Basescu viszonya 2009-ben romlott meg az uralkodói famíliával, amikor Radu herceg, a királyi család tagja bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár