2019. tél: Fagyos téli ütközetek

NASA-szoftverrel a kelták Hold-kultúrája nyomában

2011. június 20. 09:14 MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA különleges szoftverének segítségével hatalmas korai kelta kalendáriumot fedeztek fel egy fejedelmi sírban a Fekete-erdőben - mintegy negyven évvel a tulajdonképpeni ásatást követően.


A Mainzban lévő Római-germán Központi Múzeum (RGMZI) szerint a baden-württembergi Villingen-Schwenningentől délre fekvő sírdomb a világ legrégebbi kelta holdciklusépítménye, igazi szenzáció a régészek számára. "A központi fejedelmi sír körüli sírok elrendezése az északi égbolt csillagképeinek felel meg. Most először kaptunk átfogó képet a kelták Hold-kultúrájáról" - mondta el Allard Mees, az RGMZI munkatársa.

A magdalenenbergi "fekete-erdei Stonehenge-et" már 1970 és 1973 között felfedezték. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egy különleges szoftverének köszönhetően pedig felismerték a korábban megtalált létesítmény új jelentését is. A száz méter széles sírdombon a központi fejedelmi sír körüli sírok a Stonehenge-dzsel ellentétben nem a Napciklusnak, hanem az északi csillagképeknek megfelelően helyezkednek el.

A szoftver segítségével a szakértők kiszámították a csillagok kelta kori állását a télitől a nyári napfordulóig. "Végre az is napvilágra került, amit egyébként homály fedett volna" - mondta el Mees, aki a létesítmény megépítését i.e. 618 nyarára datálja.

A kelták a Fekete-erdőben és a mai Hessen területén is otthonra leltek. Kultúrájuk emlékét a saját írásos források hiánya miatt csak régészeti leletek őrzik.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!