2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiemelhetik Feketeszakáll hajójának horgonyát

2011. május 24. 15:30

Hajóra szállt az az amerikai kutatócsapat, amely Feketeszakáll híres hajója, az Anna királyné bosszúja horgonyát tervezi kiemelni az észak-karolinai partoknál.

A rettegett kalóz, Feketeszakáll leghíresebb hajója, a Queen Anne's Revenge (Anna királyné bosszúja) a Nyugat-Indiák körül, valamint az amerikai gyarmatok keleti partja mentén garázdálkodott, és tartotta rettegésben a lakosságot. A hosszú fekete szakálláról elnevezett kalózkapitánynak állítólag gyújtózsinór lógott ki a kalapja alól, ami ellenfelei megfélemlítésére szolgált.

„Feketeszakáll és a kalózkodás fontos szál az észak-karolinai tengeri örökség szövetében” – mondta el Linda Carlisle, az állam kulturális ügyekkel foglalkozó hivatalának titkára. „Hatalmas ennek a projektnek a történelmi és gazdasági értéke” – tette hozzá.

Feketeszakáll, azaz Edward Teach 1717-ben foglalta el a franciáktól a rabszolgákat szállító hajót, majd elkeresztelte Queen Anne's Revenge-nek. Később a helyi kormányzó megbocsátott neki, Teach – más források szerint Tache, vagy Thatch – pedig az észak-karolinai Bathban telepedett el.

A kalózvezért a British Royal Navy legénysége gyilkolta meg 1718-ban, egy évvel az után, hogy a hajó elsüllyedt. A hajóroncson eddig mintegy 250 ezer leletet azonosítottak; a vasmacska négy méter hosszú és 2,4 méter széles lehet, tömege elérheti a másfél mázsát. Az egyik szakember, Mark Wilde-Ramsing szerint „a régészek álma valósulhat meg”, ha sikerül kiemelni a horgonyt a tengerből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár