Hitler elfeledett szövetségesei

Egy szélhámos készíti Mona Lisa modelljének arcrekonstrukcióját

2011. május 30. 08:14

Lisa Gherardini del Giocondo, a Mona Lisa feltételezett modelljének sírja nyomába eredt Silvano Vinceti olasz tévéproducer, aki állítólag már meg is találta azt, ennek azonban csak ő örül, a szakma a fejét ingatja.


Az arcrekonstrukciós projektek élharcosa Wilton Krogman volt, a szakértők azóta, azaz a hatvanas évektől kezdve folyamatosan csiszolják a technikát. Az arc rekonstruálásához a koponyáról készített röntgenfelvételeken vagy fényképen alapuló kétdimenziós rajzok, illetve általános háromdimenziós felvételek szükségeltetnek. A problémák azonban többfélék lehetnek: ilyen például az, hogy a szakemberek nem képesek pontosan rekonstruálni a testalkattól, kortól, nemtől és tömegtől függő szövet vastagságát, a szem, a haj és a bőr színét, de a koponyából az orr formájára sem tudnak következtetni.

Legutóbb Silvano Vinceti döntött úgy, hogy megkeresi Mona Lisát, azaz Lisa Gherardini del Giocondót, az állítólagos modellt. A 2007-ben megtalált halotti "anyakönyvi kivonat" szerint a hölgyet a firenzei Szent Orsolya kolostor alatti kriptában temették el. Áprilisban Vinceti bejelentette: felkutatja és feltárja a sírt, elkülöníti a Gherardinihez tartozó csontokat, DNS-vizsgálatokat végez, összeállítja a koponyadarabokat és elkészíti az arc rekonstrukcióját, így megtudhatjuk, hogy valóban ő volt-e Leonardo modellje. Május 11-én meg is kezdték a munkát a régészek, majd két nappal később váratlanul bejelentették, hogy megtalálták azt a lépcsőt, amely valószínűleg a kriptához vezet. Később két sír és a kripta is előkerült, május 20-án pedig egy női koponyát találtak – szerintük a Mona Lisáét.

Az arcrekonstrukció ezekből a földi maradványokból közel sem lehet annyira pontos, mint Tutanhamon, a kennewicki ember, vagy a vaskori Moora esetében, ott ugyanis a független szakértők többszörös arcrekonstrukciót végeztek. Jóllehet komplett koponyák álltak rendelkezésükre, az új arcok csak kevéssé hasonlítanak az eredetire. A részben átlátszó Mona Lisa-kép és a Gherardini törött koponyájáról készített röntgenkép egymásra helyezése ugyan mutathat néhány anatómiai megfelelést, de ebből még nem lehet minden kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy valóban Gherardini állt Leonardónak modellt.

Ami azt illeti, hogy sok jóra nem számíthatunk a projekt vezetőjétől. Vinceti meglehetősen ellentmondásos figura, 2010-ben azzal állt a kamerák elé, hogy megtalálta Caravaggio maradványait, majd idén januárban nagy csinnadrattával bejelentette: egy S, egy L, illetve egy szám, a 72 látható Mona Lisa szemében. Februárban gyorsan váltott, és ugyanolyan hűvös komolysággal elmagyarázta, hogy valójában egy férfi modell látható a képen. A Wall Street Journal azóta már világgá kürtölte, hogy a ’szakember’ valójában se nem történész, se nem tudós, csupán egy producer, aki jól használja ki a tömegkommunikációban rejlő lehetőségeket, a Szent Orsolyában folyó ásatások pedig „nem tudományos alapon zajlanak”.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!