Hitler elfeledett szövetségesei

Mona Lisa maradványait tárják fel Firenzében

2011. április 6. 10:44 MTI

Olasz kutatók megkezdik azoknak a maradványoknak a feltárását egy firenzei kolostorban, amelyekről régóta feltételezik, hogy a Leonardo da Vinci Mona Lisa című festményéhez modellt ülő nőé lehetnek.


A szakemberek azt várják, hogy a csontok kiásásával azonosíthatják a híresen titokzatos festmény modelljét. A reneszánsz mestermű évszázadok óta nem hagyja nyugodni a művészettörténészeket és tudósokat. Rendre napvilágot látnak újabb és újabb elméletek a portré megfejtésével kapcsolatban.

A kedden kezdődött kutatóprogram első lépéseként Lisa Gherardini nyughelyét akarják meghatározni. Az asszony egy gazdag selyemkereskedő, Francesco del Giocondo felesége volt. Gherardini nevét hagyományosan hozzák kapcsolatba a festménnyel, amelyet az olaszok körében La Gioconda, Franciaországban pedig La Joconde néven emlegetnek. Giorgio Vasari 16. századi művész és Leonardo da Vinci életrajzírója ugyanis feljegyezte, hogy da Vinci festett egy portrét a selyemkereskedő feleségéről.

Gherardini 1479-ben született. Néhány éve egy olasz amatőr történész bejelentette, hogy talált egy halotti bizonyítványt, amely szerint a nő 1542. július 15-én hunyt el, és a Firenze központjában álló Szent Ursula kolostorban helyezték végső nyugalomra. Ott kezdődnek hát az ásatások áprilisban - mondta el Silvano Vinceti művészettörténész, a feltárás vezetője.

A programban a CSI tévésorozatokból megismert módszerek segítségével igyekeznek majd minél pontosabb képet alkotni a maradványokról. Vinceti korábban kísérletezett már híres olasz művészek arcának rekonstruálásával koponyáik alapján. Tavaly a négyszáz éve különös körülmények között elhunyt Caravaggio csontjait azonosította, és megállapította halálának feltehető okát is.

A programban radarral keresik majd a sír feltehető helyszínét. A sír megtalálása után a csontok elemzése következik, többek között olyan nyomokat keresnek, amelyeket például Gherardini életéből ismert betegségek hagyhattak. Ha a koponyát épen találják, az arc helyreállítására is kísérletet tesznek. Ezt különösen azért tartják izgalmasnak a kutatók, mert kiderülhet, valóban a selyemkereskedő felesége volt-e Mona Lisa modellje.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!