2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az angolok szerint király akart lenni a Rettenthetetlen

2011. május 18. 08:25 BBC News

Az angolok úgy gondolták, hogy William Wallace a skótok királya akart lenni – derült ki egy történész kutatásából.

I. Edward 1304-1305-ös pénzügyi évének beszámolója a skót lázadót úgy definiálja, mint aki „tévesen Skócia királyának nevezi magát”. A kutatók „megdöbbentőnek” nevezik a felfedezést, de ugyanakkor nyugalomra intenek, mondván, az angolok félreértették Wallace szerepét. (Skócia Védője)

Wallace 1297-ben győzelemre vezette a skótokat Stirling Bridge-nél az angolok ellen, ami a függetlenségi küzdelmük egyik fontos lépése volt. A skót lovagot azonban 1305-ben felségárulás vádjával bíróság elé állították, kivégezték, megnyúzták, majd felnégyelték.

A kutatást Reuben Davies, a Glasgow Egyetem professzora végezte az Arts and Humanities Research Council által biztosított keretből, de a résztvevők között megtaláljuk az Edinburgh Egyetem és a King's College London kutatóit is.

A „Pipe Roll” szerint Wallace „rabló, áruló, törvényen kívüli, ellenség volt, a király ellen lázadt, s lenézi őt, ráadásul tévesen Skócia királyának nevezi magát”. Az 1304-1305-ös pénzügyi év feljegyzéseiben van egy rész, amelyet eddig még nem vettek észre. Ez elszámol azokkal a költségekkel, amelyek Wallace kivégzésekor felmerültek, de bűnei, halának körülményei és a testrészeinek további sorsa is kiderül belőle – mondta el Davies.

Davies szerint ez egy teljesen új forrás Wallace perére és halálára vonatkozóan, ráadásul olyan vádiratot tartalmaz, amelyet eddig még nem tárgyaltak, nevezetesen, hogy Wallace Skócia királyának nevezte magát. A kutató elmondta: a skót történelemben az a kép él, hogy a lázadó soha nem akarta magát megkoronáztatni, s nem nevezte magát a skótok királyának – ezt a nézetet cáfolja meg az angol forrás, igaz, ezt a kutató szerint fenntartásokkal kell kezelni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár