2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szoknya helyett sárga ingben küzdöttek a skótok

2009. június 30. 12:46 The Daily Telegraph

A középkori skót harcosok a filmekben ábrázolt, kockás szoknyák és ruhadarabok helyett a valóságban sáfránnyal megfestett vagy éppen lóvizeletben áztatott világossárga ingekben mentek harcba.

Fergus Cannan történész szerint a Bannockburnhöz és Flodden Fieldhez hasonló ütközetekben felvonuló skót seregek egyáltalán nem úgy néztek ki, mint azt a filmekben megszokhattuk. A szoknyák helyett a katonák egy sáfránysárga, leine croich névre hallgató tunikát viseltek, amelynek színezéséhez minden lehetséges anyagot felhasználtak.

Szerinte mostanáig senki nem foglalkozott azzal, hogy a skótok valójában mit viselhettek az ütközetekben. Sok történész állítja, hogy a Rettenthetetlen hihetetlenül pontos volt, de fogalmuk sincs miben lehetett pontos, mert ők sem tudnak szinte semmit sem a korról - állítja.

Cannan, aki egyébként Robert the Bruce-ig vezeti vissza családját, középkori leírások, kéziratok és egyéb ábrázolások alapján állította fel saját elméletét. A kutató Scottish Arms and Armour című, nemrég megjelent könyvében megpróbál élethű képet rajzolni William Wallace korának skót hadseregéről: szerinte a katonák világossárga tunikát viseltek, amelyet egy vastag öv fogott át. Ez a viselet egészen a 16. századig megmaradt - állítja.

Mivel a sáfrány a korban nagyion drága volt, ezért a szegényebbek vizelettel, vagy fakéreggel próbálták megszínezni saját ingüket, amelybe sokszor faleveleket is préseltek, hogy élénk színűek maradjanak. Erre pedig szarvasbőrt húztak, amelyet vastagon bekentek faggyúval, hogy vízálló legyen.

Az elemzést a többi kutató is igazolta, akik szerint a skót szoknya csak a romantika korában jelent meg tradicionális viseletként, és egészen addig nem hordtak hasonlókat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár