Hitler elfeledett szövetségesei

Thomas Mann és Richard Wagner felemás viszonya

2011. május 16. 16:01 MTI

Thomas Mann és Richard Wagner felemás viszonyára világít rá az a kiállítás, amely a lübecki Buddenbrook-házban nyílt tegnap.


Az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann (1875-1955) szerette Richard Wagner (1813-1883) zenéjét, tisztelte és ünnepelte őt mint művészt, ugyanakkor "gyűlölte" is, amiért a nácik felhasználták Wagnert ideológiájuk népszerűsítésére és visszaéltek zenéjével. "A nácizmus előretörésével Thomas Mann egyrészt úgy érezte, meg kell védenie tőlük Wagnert. Másrészt érlelődött benne a számára is fájdalmas felismerés, hogy Hitler Wagner iránti lelkesedése nem teljesen véletlen" - mondta el Holger Pils, a Buddenbrook-ház - Mann szülőháza - vezetője.

A szeptember 25-ig látható kiállításon partitúrákat, zeneművek vázlatait, leveleket, kellékeket és más autentikus tárgyakat is bemutatnak a bayreuthi Richard Wagner múzeum közreműködésével. A Bayreuthban lévő Wahnfried-villa által kölcsönadott tárgyak eddig sehol sem voltak láthatóak a bajor kisvároson kívül. A tárlat látogatói azt is meghallgathatják, Wagner mely operái Thomas Mann melyik irodalmi műveit inspirálták.

A Liebe ohne Glauben - Thomas Mann und Richard Wagner (Szeretet hit nélkül - Thomas Mann és Richard Wagner) című tárlatot a 2013-as Wagner-évben Bayreuthban is bemutatják.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!