Hitler elfeledett szövetségesei

A neandervölgyiek utolsó menedéke

2011. május 16. 12:08 MTI

A neandervölgyi ember utolsó északi menedékeinek egyikét azonosíthatta Oroszországban, az északi sarkkör közelében egy nemzetközi kutatócsoport. A felfedezésről orosz, francia és norvég tudósok a Science legújabb számában jelentették meg tanulmányukat.


A helyszín az Északi-sarkkörtől 150 kilométerre délre, az Ural lábánál, a Pecsora-folyó mellett található, ahol pattintott kőeszközöket, valamint a szerszámkészítés keletkezett hulladékot, "kőforgácsot" fedeztek fel. A több expedíció által összegyűjtött leletek korát 31-34 ezer évesre becsülik, a kormeghatározást a szakértők a lelőhelyen talált állati csontok alapján végezték. Nem kerültek ugyanakkor elő emberi csontmaradványok vagy humán DNS, amely megerősíthetné, hogy valóban a neandervölgyi ember élt itt - közölte a nemzetközi kutatócsoport tanulmányában.

Richard Klein, a Stanford Egyetem antropológiaprofesszora szerint az eszközök úgy néznek ki, mint a neandervölgyi ember által készített szerszámok, bár előfordulhat, hogy a modern embertől származnak. Mint kiemelte, ezt megelőzően nem kerültek elő olyan adatok, amelyek bizonyítanák, hogy az adott térségben megtelepedett volna a neandervölgyi ember, ahogy arról sem volt a tudósoknak tudomásuk, hogy ilyen későn még éltek volna Homo neandertjalensis-közösségek. "Egy másik lelőhely, vagy a neandervölgyi ember csontmaradványainak felfedezése segíthetne tisztázni a kérdést" - hangsúlyozta Klein.

Eric Delson, a New York-i Lehman Egyetem paleoantropológusa utalt egy 2006-os tanulmányra, amely szerint a Homo neanderthalensis egy csoportja Spanyolország déli részén ugyanabban az időben élt egy barlangban, amikorra az oroszországi lelőhelyet datálják. "A két lelőhely arról tanúskodhat, hogy miként menekült a modern ember által 'szorongatott' neandervölgyi különböző irányokban" - jegyezte meg Delson.

Did Neandertals Linger in Russia's Far North?

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!