2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

A British Museumban Jézus egyik legkorábbi ábrázolása

2011. április 15. 10:08 The Independent

Júniustól a brit főváros patinás múzeumában látható az egyik legjelentősebb keresztény relikvia, az edesszai Mandylion, amely a legenda szerint Krisztus arcának nyomatát tartalmazza.


Az edesszai Mandylion, Jézus egyik legkorábbi ábrázolása a 14. században a konstantinápolyi császári palotából került a pápa vatikáni magánkápolnájába. A kutatók között azóta is vita tárgya, hogy a nagyközönség számára csak rendkívül ritkán kiállított „kendő” eredeti, vagy négyszáz évvel Jézus ideje után született.

A British Museum most engedélyt kapott, hogy Nagy-Britannia történetében először kiállítsa az ereklyét, amely a júniusban nyíló Mennyei kincsek című kiállítás egyik központi darabja lesz; a tárlatra római katolikusokat, orosz ortodoxokat és kopt keresztényeket is várnak. „Ez az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb kölcsöntárgya” – fogalmazott Neil MacGregor múzeumigazgató. „A kiállítás az abszolút megérintésének egyetemes emberi vágyát fejezi ki” – tette hozzá.

„A Közel-Keleten ugyanolyan nagy becsben tartják, mint ma David Beckham izzadt pólóját” – nyilatkozta James Robinson kurátor. „Egy közönséges tárgy, amelyet azok az emberek tették különlegessé, akik kapcsolatba léptek vele” – mondta Robinson az ereklyéről, amely több közel-keleti zarándoklatnak is a fő célpontja.

A „kendő” az egyik legjelentősebb Nagy-Britanniában kiállított relikviának számít. 2009-ben Lisieux-i Szent Teréz földi maradványait láthatták egy hónapig a szigetország lakói – érdekesség, hogy az apáca csontjait az eredeti koporsóban szállították. A látványosság több százezer hívőt vonzott Plymouth, Birmingham és Cardiff városából.

Az edesszai Mandyliont V. Abgar edesszai király uralkodása után készítették. A király egy ismeretlen festőt kért meg, hogy menjen el a Szentföldre és fesse le Jézust. A legenda szerint azonban a festő képtelen volt a kérést teljesíteni, mivel elvakította Jézus arcának fényessége. Ehelyett Jézus megmosta az arcát, majd beletörölte a kendőbe, amelyen ott maradt a nyoma – amikor pedig a kendő visszatért Edesszába (Urfa, Törökország), állítólag a leprában szenvedő Abgart is meggyógyított.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár