2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pápa felmenti a zsidókat Jézus halálának felelőssége alól

2011. március 4. 16:43 MTI

Márciusban megjelenő új könyvében XVI. Benedek pápa teljességgel felmenti a zsidó népet az alól a vád alól, hogy felelős lenne Jézus haláláért, választ adva ezzel a kereszténység egyik legvitatottabb kérdésére - derül ki a könyvnek a héten közzétett részleteiből az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint.

A világszerte március 10-én bemutatásra kerülő kötetben, amely a katolikus egyházfő 2007-ben megjelent Názáreti Jézus című munkájának második része, XVI. Benedek bibliai és teológiai elemzéssel cáfolja a zsidó népet Jézus haláláért kollektíven felelőssé tevő magyarázatokat, amelyek évszázadokon alapul szolgáltak a zsidók üldözéséhez.

Elemzésében az egyházfő arra a következtetésre jut, hogy Jézust valójában a korabeli "jeruzsálemi szentély arisztokráciája" akarta halálra ítéltetni, amiért a zsidók királyának nyilvánította magát, megsértve ezzel a zsidó törvényeket.

Bár a Vatikán már öt évtizede ezt hirdeti - a II. vatikáni zsinat 1965-ben visszavonta az egyház "istengyilkossági" vádját a zsidó nép egészével szemben -, zsidó tudósok szerdán jelentős fejleménynek mondták a német születésű pápa érvelését, amely szerintük segíthet az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Hozzáértők szerint ez az első alkalom, hogy egy pápa ilyen alapos elemzést és részletes összevetést ad az Újszövetségben (a keresztény biblia második része) foglalt, Jézus halálára vonatkozó beszámolókról és azok interpretációjáról.

"Van egy alapvető emberi hajlam arra, hogy az emberek adottnak fogadjanak el valamit, s ez nagyon gyakran az antiszemitizmus veszélyével kapcsolatos éberség és tudatosság elmulasztásához vezet" - nyilatkozta a kérdésről az AP hírügynökségnek David Rosen rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) vallásközi ügyekkel foglalkozó igazgatója, aki éveken át társelnöke volt a vatikáni-zsidó párbeszédnek. Rosen szerint a pápa szavai (a II. vatikáni zsinat döntésénél) mélyebb és hosszabban tartó nyomot hagyhatnak, mivel a hívők a Szentírást és annak különböző kommentárjait gyakrabban olvassák, mint régi egyházi dokumentumokat.

Elan Steinberg, a Zsidó Holokauszttúlélők és Leszármazottaik Amerikai Gyülekezetének alelnöke szintén üdvözölte a pápai szavait. "Ez egy fontos előrelépés. Személyes elutasítása az antiszemitizmus hosszú évszázadokon át ható teológiai megalapozásának" - mondta Steinberg a brit hírügynökségnek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is köszönetet mondott XVI. Benedek pápának. "Fogadja őszinte elismerésemet azért, mert legújabb könyvében határozottan visszautasította azt a hamis vádat, amely évszázadokon keresztül alapja volt a zsidó nép elleni gyűlöletnek" - írta a római katolikus egyházfőhöz intézett levelében az izraeli kormányfő. Netanjahu reményét fejezte ki, hogy a pápa "tisztánlátása és bátorsága világszerte erősíteni fogja a zsidók és a keresztények kapcsolatát, s hozzájárul a békéhez és a jövendő generációk közti megbékéléshez".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár