2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Egymillió embert várnak II. János Pál boldoggá avatására

2011. április 13. 09:31 MTI

Egymillió embert várnak Rómába a néhai II. János Pál pápa boldoggá avatására - hangzott el Gianni Alemanno római főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az egyházi eseményt kísérő kulturális programot is bemutatták.


Az április 30-i imavirrasztástól a május 2-i hálaadásig egymillió emberrel számolunk; a május elsejei boldoggá avatáson háromszázezren lesznek a Szent Péter téren - mondta Alemanno, hangsúlyozva, hogy a végleges adatokat a Vatikán közli majd.

Az egész várost érintő háromnapos egyházi esemény alatt a római metró csak éjjel kettő és négy óra között áll le. Több mint ötezer turistabusznak biztosítanak parkolóhelyet, külön buszjáratokat indítanak a római repülőterek és a metró végállomásai között. Háromezer rendőr és a polgári védelem ugyanennyi önkéntese segíti a tömeget, 186 ellátási ponton egy millió palack vizet osztanak majd ki. A város számára a költség három és fél millió euró lesz - mondta Alemanno.

Róma kulturális programokkal is készül az eseményre: május 1-én és 2-án a városi múzeumok egész nap nyitva tartanak. A boldoggá avatásra érkezők a késő estig nyitva tartó Vatikáni Múzeumban jelentős kedvezményt kapnak. Április 29-én a Termini római központi pályaudvar előtti téren és a Capitoliumi Múzeumban is fotókiállítás nyílik II. János Pál huszonhét éves pápaságának sosem látott felvételeivel.

Május 2-án este a Capitolium-dombon, a városháza előtti téren emlékestet tartanak: többek között a pápa volt személyi titkára, Stanislaw Dziwisz krakkói érsek és a volt vatikáni szóvivő, Joaquin Navarro-Valls szólal fel. Ezt koncert követi azoknak az olasz popzenészeknek a fellépésével, akik személyesen találkoztak a pápával.

Május 18-án II. János Pál 4 méter magas bronzszobrát avatják fel a Termini pályaudvarnál, amelyet a pápáról keresztelnek el. További információkkal Róma városának a boldoggá avatásra nyitott honlapja szolgál: www.beatusjp2.comune.roma.it.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár