2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Példa nélküli II. János Pál boldoggá avatásának gyorsasága

2011. január 19. 10:51 The Daily Telegraph

A francia apácát gyógyíthatatlan betegsége miatt már munkája feladásának gondolata foglalkoztatta, mire bekövetkezett a II. János Pálnak tulajdonított csoda, ezzel pedig a pápaság történetének leggyorsabb boldoggá avatási eljárása indult el.

A 49 éves Marie Simon-Pierre 2005 júniusában kelt fel betegágyából, két hónappal azután, hogy II. János Pál pápa meghalt. Az apáca korábban négy éven át Parkinson-kórban szenvedett. A lengyel származású katolikus egyházfő utódja, XVI. Benedek múlt hét pénteken fogadta el a Marie nővér gyógyulását csodának nevező dekrétumot, megnyitva az utat II. János Pál pápa május 1-i boldoggá avatása előtt.

Amikor felkeltem, éreztem, hogy már nem vagyok ugyanaz, aki voltam” – mondta el Marie nővér egy dél-franciaországi sajtókonferencián. „Nem volt, ami lehúzta volna az izmaimat, teljesen normálisan tudtam mozogni. Számomra ez egy igazi újjászületés volt” – tette hozzá.

Marie nővér előző este azt mondta rendtársainak, hogy romló egészségi állapota miatt nem tud már a szülőotthonban dolgozni. „Megkértem, hogy írja le János Pál pápa nevét. Írása olvashatatlan volt, s akkor azt mondtam magamnak: a reményen kívül nem maradt semmi” – nyilatkozta az egyik rendtársa. Az orvosok nem találtak tudományos magyarázatot a gyógyulásra, bár tavaly többen is megkérdőjelezték a csoda bekövetkeztének létjogosultságát.

A Szent-Péter téren megrendezendő boldoggá avatási ceremónián várhatóan több százezren teszik majd tiszteletüket, ugyanúgy, ahogyan az a néhai Karol Wojtyła 2005-ös temetésén is történt. Marie nővér reményét fejezte ki, hogy ott lehet a történelmi eseményen. „Gyógyulásom óta sok kérést kaptam az imádkozók részéről szerte a világon. Ezeknek az embereknek csak azt tudom mondani: ne adják fel, a fény mindig ott van az alagút végén” – mondta el az apáca.

2005. április 8-án a téren azonnal felharsantak az azonnali szentté avatást követelő Santo subito! kiáltások. Egy hónappal elődje halála után Benedek pápa az egyház ötéves várakozási idejéről szóló rendelkezését félretolva azonnal megkezdte a processzust, ezzel II. János Pál lenne a legrövidebb idő alatt boldoggá avatott egyházfő a pápaság történetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár