2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szemétdomb mélyén nyugszik Mona Lisa

2010. október 13. 08:18 The Daily Telegraph

Leonardo Da Vinci Mona Lisája modelljének földi maradványait harminc éve exhumálták, és később egy firenzei szemétdomb mélyére kerültek - állítja egy olasz szakértő.

Lisa Gherardini 1542-ben halt meg Firenzében, s a Szent Orsolya kolostorban helyezték végső nyugalomra. A ferences kolostort évszázadokon át dohánygyárként, illetve egyetemi oktatási helyszínként hasznosították, majd a nyolcvanas években az olasz adóhatóság, a Guardia di Finanza kaszárnyává alakították át az épületet.

A fejlesztők akkoriban nem tudták, hogy e helyen aludta örök álmát Leonardo modellje – kiléte csak 2007-ben vált ismertté –, később feltárták a kolostor alapzatát, köztük a sírt és az elhunyt földi maradványait, amelyek Firenze külterületén kerültek elhelyezésre. Giuseppe Pallanti, akit már harminc éve foglalkoztat Lisa Gherardini végső nyughelyének kérdése, most azt állítja, hogy a csontok egy körülbelül háromszáz méter magas, fűvel benőtt domb alján lehetnek.

„A sír teljesen elveszett” – mondta el Pallanti. „Sajnos, amikor a munkálatok a nyolcvanas években elkezdődtek, nem tudhattuk, hogy milyen értékeket képviselnek az épület és a benne rejlő műkincsek” – tette hozzá. A firenzei várostanács most azt szeretné, ha a félig kész kaszárnya 23 millió font értékben művészeti központtá válna, amely a tervek szerint 2015-ben készülne el. „Amit belül találtunk, az a teljes pusztulással volt egyenlő. A kolostornak csak a külső falai és néhány 14. századi boltív maradt meg” – mondta a projekten dolgozó építész, Luigi Ulivieri.

Gherardini valószínűleg Firenzében, 1479-ben látta meg a napvilágot. Kereskedő férje – akitől öt gyermeke is született –, Francesco del Giocondo halála után az asszony kolostorba vonult, ahol négy évet töltött. Itt érte utol a halál, 1542-ben, 63 éves korában – derült ki Pallanti kutatásaiból. A világhírű, ma a párizsi Louvre-ban megtekinthető portrét Leonardo 1506-ban fejezte be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár