A vörösterror 133 napja

Mítoszvadászok és a Valkűr-hadművelet

2011. március 9. 09:02

A Discovery Channelen immár nyolcadik évadát taposó Állítólag című sorozat szerkesztői korábban több történelmi tévhitet megpróbáltak kiigazítani. Így tettek tavaly decemberben: akkor arra a kérdésre keresték a választ, hogy Hitler 1944. július 20-án meghalhatott volna-e az ellene elkövetett merényletkísérletben?


A műsorban vizsgált mítosz a következőt állítja: ha 1944. július 20-án a megbeszélésre nem a föld feletti konferenciateremben, hanem az eredetileg e célra kialakított bunkerben került volna sor, akkor a Führer is meghalt volna a robbanásban. A konferenciateremben ugyanis a nyitott ablakok elvezették a bomba lökéshullámát, így az csak minimális károkat okozhatott.

A műsorvezetők ezen mítosz igazolására vagy épp cáfolatára megépítették az egykori helyiségek méretarányos másait, majd nyitott illetve zárt ablakokkal pontosan rekonstruálták, hogy a robbanás pillanatában melyik szereplő hol állt. Ennek során azt is megmérték, hogy a lökéshullámoknak milyen ereje volt: a föld feletti helyiségben rögzített értékek pontosan megfelelnek annak, mint amire a korabeli fotók alapján következtettek.

A végeredmény azonban megcáfolta a mítoszt: bár a robbanásnak a földalatti bunkerben nagyságrendekkel nagyobb ereje lehetett volna, mint a konferenciateremben, csak akkor ölhette volna meg Hitlert, ha a bombát közvetlen mellette robbantották volna fel.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!