2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Kiállításon keresik Alcuin elveszett könyvtárát

2011. március 9. 11:12

Egy elveszett középkori könyvtár titkait felemlegető kiállítás nyílt meg Yorkban: a szervezők a kor egyik legkülönlegesebb gyűjteményének történetét próbálják bemutatni.


York városa az i.sz. 8. századra az egyik legnagyobb intellektuális és oktatási központtá vált. A később Nagy Károly udvarához szegődött Alcuin (735-809) vezetésével kialakított gyűjteménynek az ismert világ minden tudósa vagy tanulni vágyó diákja csodájára járt. A különleges könyvtárnak később azonban nyoma veszett, és ma már semmit sem tudunk az egykoron ott őrzött könyvekről és kéziratokról.

Ezen próbál változtatni a Yorki Egyetem történésze, Mary Garrison által szervezett kiállítás, aki a város történetének ezen nagyszerű fejezetét mutatja be a látogatóknak. A tárlaton egyben arra is válaszokat keresnek, hogy mi lehetett a könyvtár sorsa: vajon a 866-ban és 877-ben érkező viking fosztogatók pusztították el, vagy mások vitték magukkal és rejtették el az ott őrzött ritkaságokat?

A kérdésekre nincs válasz: ma egyetlen olyan kéziratot sem ismernek, amely bizonyíthatóan innen származna. A kiállítás ezért csak következtetésekre épít, és a korabeli kódexek és kalligráfiai remekművek bemutatásával is azt próbálják érzékeltetni, milyen gazdag gyűjtemény felett bábáskodhatott Alcuin. Garrison szerint bár a könyvtár szétszóródott, a vele kapcsolatos történetek és városi legendák egyre nőttek az évszázadok során, így bár könyvet nem ismerünk Alcuin gyűjteményéből, fantasztikus, és sokszor hihetetlen történetek állnak rendelkezésünkre ezekkel kapcsolatban.

A kiállítás április 15-ig tekinthető meg Yorkban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár