2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Néprajzi kötet az erdélyi Mezőségről

2011. március 7. 08:01 MTI

Harminc néprajzi, művészet-, illetve művelődéstörténeti tanulmányban mutatja be az erdélyi Mezőséget az a kötet, amelyből tizenhét híres mezőségi személyiség életét és munkásságát is megismerheti az olvasóközönség - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap.

A kolozsvári Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) gondozásában jelent meg a Mezőség. Történelem, örökség, társadalom című kötet, amely összesen harminc néprajzi, művészet- és művelődéstörténeti tanulmányt tartalmaz. A könyv lapjain ugyanakkor az olvasó tizenhét híres mezőségi személyiség (köztük Pápai Páriz Ferenc, Aranka György, Nyírő Gyula, Barcsay Jenő, Wass Albert és Sütő András) élettörténetével és munkásságával is megismerkedhet.

"A mezőségi tájegységről szóló kötet eklektikus, interdiszciplináris jellegű, de a legfontosabb jellemzője talán az, hogy hiánypótló" - nyilatkozta Könczei Csongor néprajzkutató a kötetről, amelynek bemutatóját a napokban tartották meg Kolozsvárott. Szerinte a könyvnek van néhány hiányossága is, egyrészt a használt fogalmak nem ugyanazt jelentik minden tanulmányban, másrészt: még mindig nincsen egyértelműen behatárolva a Mezőség, mint tájegység.

A könyvbemutatón Keszeg Vilmos, a kötet egyik szerkesztője elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a néprajzos szakemberek számára még bőven akad feltárnivaló a Mezőségen, alapos munkát és odafigyelést érdemel ez a tájegység.

A kötetből kiderül, hogy a Mezőségről szóló feljegyzések a tájegységet 1867-ben mint sárfészket írják le, 1911-ben viszont mint tündérkertről, paradicsomról beszélnek az odalátogatók. Az 1970-es évektől, a táncházmozgalom elindulásával pedig a mezőségi embereket egyenesen "mitikus környezetben" szeretik látni a népművészet iránt fogékony utazók. A szakemberek szerint ezek az ellentétes szemléletmódok a környék korábbi földrajzi arculatában történt változásoknak, később pedig a társadalmi átalakulásoknak tudhatók be.

A kötet lényegében a 2006 és 2008 között ugyanebben a témában megtartott néprajzi konferenciasorozat összegyűjtött anyagát tartalmazza. A tanulmányokat korábban a Művelődés című folyóirat már közölte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár