2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megjelent a Múlt-kor Magazin nyári száma

2010. június 11. 11:00

A negyedéves ismeretterjesztő magazin igazi nyári számmal jelentkezett. Fő témául az amerikai elnökfeleségek eddig kevésbé ismert, fehér házbeli hétköznapjait választotta, de helyet kapott benne a 19. századi Balaton parti wellness története is. Tekintettel a futballvébére, a sporttörténelem rajongói sem maradnak téma nélkül, az aktív múzeumlátogatók számára pedig egyenesen aranybánya a negyedéves történelmi magazin legújabb száma.

Sokak számára úgy tűnhet, a különféle életmódmagazinokban reklámozott wellness-, fitnesskultúra és a különböző terápiák mind a 21. századi egészséges életmód szükségszerű velejárói. Nem új keletűek: már a 19. század végén is ismerték, s éltek is velük a Balaton partvidékén: Balatonfüred, Balatonalmádi, Keszthely és Siófok ilyen egészségügyi központok voltak.

A Balaton azonban nem csak pihenési, gyógyulási lehetőséget adott Magyarországnak, hanem szépségkirálynőt is. A ma már szinte feledésbe merült Simon Böske divatkarrierje Keszthelyről indult, 1929-ben pedig már nemcsak Miss Magyarországot, hanem Miss Európát is tisztelhettük benne. Simon Böske - a trianoni traumát követően - különleges gyógyír volt a fájó magyar lelkisebekre - az új határon innen, de túl is. Az 50-es évek derekán Latabár Kálmán is a Balatonnál töltötte a nyarat családja és barátai körében. Menekülés a Latyi Katyi vitorláson, avagy a színész még a siófoki strandon sem volt biztonságban. Részletek a magazinban!

A dosszié rovat ezúttal az amerikai elnökházaspárokat mutatja be, eddig ismeretlen oldalukról: a First Ladyk szemszögéből. Ők azok, akik képesek voltak bármiféle hátsó szándék és érdek nélkül hatni a férjükre, akik zokszó nélkül tűrték a félrelépéseket, és akik letörölhetetlen mosollyal az arcukon álltak kampányoló uruk mellett a reflektorfényben. Kívülről irigylésre méltó volt az életük, és csak kevesen tudták, mennyi álmatlan éjszaka van a csillogás mögött.

Jackie Kennedy mesebeli palotává változtatta át a Fehér Házat, azonban a valóság nem volt ilyen szép: apósa fizetett a hallgatásáért. A mellrákot túlélő Betty Ford interjúban vallott arról: mennyire félt, hogyan fog majd kinézni a műtét után. Lady Bird Johnson valódi, harmincas évekbeli feleség volt, aki nem félt bevallani, hogy számára a férje „szerető, barát és példakép”. Akadt azonban néhány First Lady, aki nemcsak bájosan mosolygott férje oldalán, hanem a politikába is beleszólt. Eleanor Roosevelt nem rejtette véka alá nézetét és véleményét. Elkötelezett feministaként folyamatosan az amerikai nők érdekében tevékenykedett.

Rosalynn Carter nem állt meg a protokolláris feladatoknál, személyesen vette kézbe a Fehér Ház diplomáciai feladatait. Nancy Reagen indította útjára a „Mondj nemet!” kampányt, ami a világ kábítószer-kereskedelme és fogyasztás ellen lépett fel. Edith Wilson 17 hónapon keresztül irányította a kormányt lebénult férje nevében. Intrikák, titkok, küzdelmek és azért elsősorban szerelmek a Fehér Házban. Az amerikai First Ladyk igaz történetéről részletesen a Múlt-kor Történelmi Magazin legújabb számában olvashat.

A foci vébére való tekintettel a futballrajongókra is gondolt a Múlt-kor. Vajon mitől szédelgett a nemzeti tizenegy? Miért láttak minden szovjetből kettőt? Mexikó 1986: az összeomlás története most a magazinban olvasható.

A legfrissebb szám egyéb érdekességet is tartalmaz: hova tűnt Madame Royale, XVI. Lajos és Marie Antoinette lánya a forradalom után? Melyik a Viharsarok legszebb és korának legmodernebb magyar főúri kastélya? Egy kiló sáfrányhoz hány virág bibéjére van szükség? Járt-e Mona Lisa a fontainebleau-i fürdőben? A válaszok a legújabb magazinban olvashatók.

A Múlt-kor - csakúgy, mint az tavaszi számban is - ezúttal is kedvezményes múzeumi belépőkkel kedvez olvasóinak: most 12 kupon található a magazinban, amelyek segítségével már nem csak magyarországi, hanem bécsi és zágrábi múzeumokat is jelentős kedvezménnyel tekinthetnek meg az olvasók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár