2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint nyolcszáz busó űzi a telet Mohácson

2011. március 1. 17:21 MTI

Harminckét busócsoport több mint nyolcszáz busója űzi a telet az idei mohácsi busójáráson, amely a hagyományos kisfarsanggal kezdődik csütörtökön és “farsangfarkáig”, azaz húshagyó keddig tart.

Hegedűs Emese, a mohácsi polgármesteri hivatal kulturális referense elmondta: ha az idő is kegyes lesz, 40-50 ezer érdeklődőre számítanak március 3. és 8. között. A látogatókat 32 busócsoport 842 busója fogadja majd a húszezres Duna-parti településen, ahol minden eddiginél több, harminc helyszínen összesen 75 programmal várják az érdeklődőket.

A karnevál első napja a gyermek kisbusók farsangolásával kezdődik, a szabadtéri színpadon néptáncegyüttesek és busócsoportok szórakoztatják az érdeklődőket. Pénteken területi német népdaléneklési versenyt, este Söndörgő táncházat rendeznek a Duna Irodaházban, emellett a Kossuth Filmszínházban kiállítás nyílik mohácsi busómaszkfaragók munkáiból. Szombat délelőtt országos népdaléneklési találkozó, busó csoportok bemutatkozása várja az érdeklődőket, majd kezdetét veszi a nemzetközi dudástalálkozó. Este táncház a Poklade és a Bartina zenekarral, farsangi bál, valamint magyar bál fogadja a Mohácsra látogatókat.

Farsangvasárnap délelőtt megkezdődik a busó készülődés a Bödönhajós csoporttal és a Sokadija zenekarral, emellett busómaszkfaragás, délszláv zenei parádé és sokác táncház szórakoztatja a nagyérdeműt. A busójárás fő napján kora délután a szigeti busók csónakon átkelnek a Dunán, majd busóavatás és felvonulás veszi kezdetét. Ezt követően a Duna-partról vízre bocsátják a farsangi koporsókat, a Széchenyi téren pedig busó körtánc és máglyagyújtás lesz. Az estét sokácbál zárja.

Hétfőn a busók hagyományos házról-házra járását tekinthetik meg a Mohácsra érkezők. Húshagyókedden az idei utolsó farsangolás kezdődik a város utcáin, kora este pedig ismét máglyagyújtás és koporsóégetés lesz a Széchenyi téren.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) "az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára Magyarország vonatkozásában elsőként felvett" mohácsi busójárás hagyománya előtt tisztelegve március 4-én ötezer forintos címletű ezüst emlékérmét bocsát ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár