2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Továbbra is Reagan elnököt tartják a legjobbnak az amerikaiak

2011. február 22. 15:37 MTI

Továbbra is Ronald Reagant tartják a legjobb elnöknek az amerikaiak egy felmérés szerint. A Gallup intézet az elnökök napjához időzítve közölte kutatásának eredményeit. A republikánus politikus - aki 1981 és 1989 között vezette az Egyesült Államokat, és 2004-ben hunyt el - tizenkét éve őrzi képzeletbeli címét. A második helyen Abraham Lincoln, az "ország egyesítője", a rabszolgaság eltörlője szerepel. Őt Bill Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke követi.

Az elnökök napját hagyományosan február harmadik hétfőjén tartják az amerikaiak az ország történetének eddigi 44 elnöke előtt tisztelegve. Az ünnep eredetileg az első elnök, George Washington február 22-i születésnapja előtti tisztelgés volt. Washington egyébként Reagan, Lincoln, Clinton és Kennedy mögött az ötödik helyen áll a Gallup felmérése szerint.

Az intézet megállapítása szerint az amerikaiak jellemzően a közelmúlt elnökeit említik a legjobbak között. "Nem meglepetés, hogy sokkal többet hallanak az életüket végigkísérő vezetőkről, és kevesebbet a már rég elhunyt elnökökről" - fogalmazott a Gallup a közleménye.

A legutóbbi idők öt elnöke közül négy - Barack Obama, elődje, George W. Bush, Clinton és Reagan - az első tízben szerepel az idei közvélemény-kutatás alapján. Obama a hatodik, megelőzve az 1901 és 1909 között hivatalban lévő Theodore Rooseveltet, valamint az Egyesült Államokat 1945 és 1953 között vezető Harry Trumant, akinek hivatali ideje alatt dobták le Hirosimára és Nagaszakira az atombombát. A világháború után ő segédkezett az ENSZ létrehozásában, és az ő nevéhez fűződik a Marshall-segély is.

A szakértők szerint Ronald Reagan idei sikerében az elnök születésének centenáriuma is közrejátszott, tiszteletére országszerte megemlékezéseket tartanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár