2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Helyreállítják a tápiószelei Blaskovich Múzeum kúriakertjét

2011. február 21. 12:55 MTI

Visszanyeri eredeti szépségét és rendezettségét a tápiószelei Blaskovich Múzeum kertje, miután a több mint 68 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően felújítják az épület műemléki környezetét.


A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) régóta tervezte a tápiószelei múzeum történelmi kertjének helyreállítását, de nem volt rá pénz. A terv Pest Megye Önkormányzatával karöltve most mégis megvalósulhat, uniós támogatásból ugyanis a teljes kivitelezési összeg 90 százaléka, 68,9 millió forint áll rendelkezésre - mondta el Erdélyi Nóa, az igazgatóság kulturális menedzsere annak kapcsán, hogy a projekt elindulásáról tartottak tájékoztatót.

A Blaskovich-kúriakert különleges értéket képvisel a 20. század eleji kertek sorában, ezért is fontos, hogy az elmúlt évtizedekben elvadult, leromlott állapotú műemléki környezetet régi formájában tárhassák az érdeklődők elé - emelte ki Erdélyi Nóra. A csaknem százéves, eredeti kertépítészeti terv szerencsére épen fennmaradt, így ennek alapján hűen rekonstruálható a múzeum környéke.

A támogatási szerződés 2010. novemberi aláírásával Magyarországon egyedülálló beruházás indulhatott el, melynek eredményeként a 19. századi köznemesi életmód tárgyi emlékanyagát bemutató műgyűjteményhez méltó környezetet teremtenek.

A tápiószelei Blaskovich Múzeum az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelt kúriamúzeuma. A Blaskovich család tagjai lelkes műgyűjtők voltak, e tevékenységet már Blaskovich Gyula is űzte: 1848 tavaszán festményeket és metszeteket vásárolt Pyrker János László egri érsek hagyatékából. Fia, Blaskovich Gyula szerepeltette először a nyilvánosság előtt a magánygyűjtemény néhány értékes darabját, majd unokái, György és János Tápiószelére költözésük után tovább gyarapították az örökölt anyagot. Az összegyűlt értékek bemutatására a fivérek 1952-ben állami múzeumot szerveztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár