2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Újra látogathatók lesznek a régészeti helyszínek Egyiptomban

2011. február 18. 15:21 MTI

Újra megnyitja a látogatók előtt történelmi, régészeti helyszíneit Egyiptom, ahol - a Legfőbb Régészeti tanács vezetőjének közlése szerint - Kairón kívül is rongáltak meg emlékhelyeket.

A turisták vasárnaptól kereshetik fel a kopt, az iszlám és az egyiptomi fáraók emlékét őrző világhírű helyszíneket - közölték a Hoszni Mubarak elűzésével záruló tüntetések után a hatóságok. A kairói egyiptomi múzeum már szombaton megnyitja kapuit, a gízai piramisokat pedig jelenleg is fel lehet keresni.

A régészek közben örömüknek adtak hangot, mert megkerült a megmozdulások idején ellopott műkincsek közül a legfontosabb, egy ritka szobor, amely Tutanhamon fáraó apját, Ehnatont ábrázolja. A történelmi emléket egy 16 éves tüntető találta meg egy kuka mellett, majd családjával visszajuttatta a múzeumba - közölte az antikvitásokat felügyelő minisztérium. A 30 centi magas szobrot restaurálni kell, mielőtt visszakerül helyére.

Szakemberek azonban attól tartanak, hogy országszerte jóval nagyobb károk keletkeztek a kulturális örökségben, mint azt korábban feltételezték. Régészek szerint több archeológia helyszínre betörtek. Szakkarában megrongálták Hetepka sírját, elloptak egy álajtót és vele együtt több tárgyat is a kamrából. Hasonló dolgok történtek Abu-Szírben is. A tüntetések alatt sok régészeti raktárba behatoltak, többek közt Szakkarában. Egyelőre még zajlanak a felmérések, hogy kiderüljön, elloptak-e valamit.

Záhi Havvász, az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács feje, a kormány tagja korábban közölte, hogy a kairói múzeumból 18 műkincset loptak el. Közülük hármat a múzeum területén megtaláltak, a tolvajok valószínűleg menekülés közben dobták el őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár