2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis Dél-Amerikában élhetett tovább Bormann

2011. február 9. 08:21

Martin Bormann náci tisztviselő a második világháború végéhez közeledve megszökött Berlinből, majd Dél-Amerikában, magát papnak álcázva élt tovább - nyilatkozta a Hitler egyik jobbkezének tartott férfiról a vele személyesen több ízben is találkozó egykori belga kollaborátor.

A 88 éves Paul van Aerschodtot 1946-ban ítélték halálra Belgiumban, de sikerült megmenekülnie a bitó alól, s ma már Spanyolországban éli nyugdíjas éveit. A hétvégen a Derniere Heure című újságnak adott interjújában azt állította, hogy Dél-Amerikában négy alkalommal találkozott az 1945-ben halottnak nyilvánított náci tisztviselővel.

„Bormann Paraguayból jött, hogy mintegy húsz társával együtt megkísérelje megdönteni az argentin Juan Peron diktatúráját” – mondta el Aerschodt. A náci szimpatizáns férfi szerint Bormann Augustin von Lembach néven, papnak állva élt tovább, miséket celebrált, esküvőkön és temetéseken egyaránt. „De ugyanúgy fanatikus maradt” – tette hozzá a férfi, majd elmondta, akkor inkább úgy döntött, hogy nem fedi fel a férfi kilétét. Aerschodt szerint a náci tisztviselő 1947-ben Bolíviában talált menedéket, ahol papok segítettek neki a vízum megszerzésében.

Bormann a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt pártkancelláriájának vezetőjeként az egyik legbefolyásosabb náci tisztviselőnek számított. Hitler bunkerjét a szovjetek közeledésének hírére hagyta el, távollétében a nürnbergi per során halálra ítélték, és a nácivadászok tovább kutattak utána, különösen Latin-Amerikában. A német hatóságok azonban 1972-ben Berlinben egy csontvázra bukkantak, amelyet az igazságügyi orvosszakértők Bormann-nak tulajdonítottak. Ezt DNS-vizsgálatokkal is alátámasztották, de egyes körökben makacsul tartotta magát az a nézet, hogy a csontokat valahol máshonnan hozták Németországba, majd újra eltemették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár