Hitler elfeledett szövetségesei

Rossz állapotban vannak Pécs török emlékei

2011. február 7. 16:08 MTI

Két kivételtől eltekintve meglehetősen rossz állapotban vannak Pécs török kori emlékei - adta hírül az Új Dunántúl Napló.


A kivétel a katolikus templomként működő Széchenyi téri Gázi Kászim-dzsámi és Kórház téri Jakováli Hasszán-dzsámi. Utóbbit a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága újíttatta fel tavaly, de pályázati és saját forrásaik nem voltak elegendőek a minaret rekonstrukciójához. A Ferencesek utcájának végén álló török fürdő burkolókövei meglazultak, Ferhád pasa Kazinczy utcai dzsámijának romjai is évek óta "érintetlenek". A volt gyermekkórház udvarán álló türbe jó állapotú, "környezete azonban többet érdemelne".

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága tervezi a felújításokat, pénzügyi támogatások nélkül azonban tehetetlen. Bardi Terézia igazgatóhelyettes azt mondta: folyamatosan pályáznak és beruházási keretükből költenek a pécsi műemlékekre. Idén nem látványos, de fontos munkákat terveznek, köztük a Jakováli Hasszán-dzsámi minaretje villámvédelmi rendszerének kiépítését, az elektromos kapcsolók cseréjét, a belső falak tisztítását, konzerválását. Emellett szeretnének kertet építeni Idrisz baba sírhelye körül.

Korábban szóba került, hogy 2010-ben, Pécs Európa Kulturális Fővárosa programja évében teljesen megújul több török kori emlék, de ez nem valósult meg - olvasható a baranyai napilapban.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!