2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyolcezer négyzetméterrel bővül a Szépművészeti

2011. január 28. 13:42 MTI

Kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzésen keres a Szépművészeti Múzeum vállalkozót az épülete térszint alatti bővítésének kiviteli tervezésére, valamint kivitelezésére, a felhívás a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A turisztikai célú, két föld alatti szinten, valamint kisebb részben a talajszint felett megépítendő létesítmény területe 8.870 négyzetméter. Része a feladatnak a régi épületben szükséges bontás, majd pedig helyreállítás, valamint az épület előtti tér helyreállítása is.

Csak az tehet ajánlatot, akinél az utóbbi 3 év mindegyikében, a közbeszerzésen elnyert építési munkák ellenértéke elérte a nettó 3 milliárd forintot. Olyan referenciával is kell rendelkeznie az ajánlattevőnek, amely műemlék épület szerkezet-megerősítése volt, legalább nettó 1 milliárd forint értékben. A felhívásra február 23-ig lehet jelentkezni. Az ajánlatkérő március 9-ig választja ki azokat a cégeket, amelyek a második fordulóban ajánlatot tehetnek.

Baán László, a múzeum főigazgatója korábban elmondta, hogy az intézmény a bővítés első szakasza alatt, fél évig zárva lesz, ekkor hajtják végre azokat az átalakításokat a régi épületben, amelyek az új, földalatti szárny csatlakozása okán válnak szükségessé.

A mintegy négymilliárd forintos, zömében európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során közel nyolcezer négyzetméterrel bővül a múzeum. Az új épületszárnyban időszaki kiállítóterem, gyermekfoglalkoztatók, előadóterem, kávézó, étterem és egy múzeumi bolt kap majd helyet. A főigazgató emlékeztetett: az új tervek szerint nem vezet majd bejárat a homlokzati főlépcsőn keresztül és az új, térszint alatti épületszárnyba vezető liftet és lépcsőt két, egyenként 50 négyzetméter alapterületű üveghasáb fedi majd, így azok semmit sem takarnak ki sem a múzeumból, sem pedig a Hősök tere látványából.

A múzeum régi épülete október végén nyit ki újra, addigra egy ideiglenes bejáratot alakítanak ki a nagyközönség számára az Állatkerti körút felől. Bár az épület zárva lesz, a Szépművészeti májustól szeptemberig még egy kiállítással készül. "A múzeum az európai uniós elnökségi év programjaihoz egy szabadtéri kiállítással járul hozzá. A projekt címe: Művészet a tavon" - tájékoztatott Baán László. A különleges tárlatra 25 kiemelkedő európai művészt kértek fel, akik egy-egy projektet "álmodnak meg" az addigra felújított Városligeti-tóra, ahol a látogatók csónakokkal is megközelíthetik majd a műalkotásokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár