2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Maja város 3D-ben

2011. január 27. 13:11

Egyedülálló, interneten elérhető adatbázist tettek közzé egy ősi maja városról, aminek igazi gyöngyszeme a "világ hét új csodája" közé is beválasztott Chichén Itzá háromdimenziós bemutatása.


Az Institute for the Study and Integration of Graphical Heritage Techniques (INSIGHT) szakemberei a Yucatán-félszigetről háromdimenziós lézer szkenneléssel és digitális fotók segítségével készítettek nyílt forráskódú régészeti adatbázist. A kutatók a raw formátumú adatokat háromdimenziós modellekké alakították, s arra is törekedtek, hogy úgy ábrázolják az épületeket, ahogyan azok több száz éve kinéztek, különös tekintettel az anyagra és a fényekre.

„Ez volt az első olyan alkalom, amikor ilyen mértékben egy ősi közép-amerikai helyszínen sikerült befejeznünk egy 3D-s projektet” – nyilatkozta Kevin Cain, az INSIGHT igazgatója. A National Science Foundation és a Instituto Politecnico Nacional támogatásával megvalósuló Maya Skies a maja város, Chichén Itzá épületeinek és tárgyainak magas színvonalú digitalizációját tette lehetővé.

Az interdiszciplináris projekt a régészetben és a számítógépes grafika terén megvalósuló új módszereket is tükrözi. „A régészeti adatokat felhasználva gyökeresen megváltozhat az a kép, ahogyan a városokra eddig tekintettünk” – tette hozzá Cain.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár